Πιέσεις του ΔΝΤ για να κλείσει η «τρύπα» στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018

Αναμένεται «χάσμα» 1,3% του ΑΕΠ

Αντιμέτωπη με την ανάγκη να λάβει νέα μέτρα ή να μην εφαρμοστούν ποτέ τα αντίμετρα που ψήφισε στη Βουλή, βρίσκεται η κυβέρνηση που περιμένει με αγωνία την ανακοίνωση των εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, καθώς οι μέχρι τώρα προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα ποσοστό μεταξύ 2,2 έως 2,6% του ΑΕΠ, έναντι 3,5% που είναι ο στόχος του προγράμματος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δημοσιονομικές προβλέψεις του Ταμείου για το 2018 αναμένονται το απόγευμα της Τετάρτης, με τις πληροφορίες να αναφέρονται σε ένα «κενό» ύψους 1,6 έως 2,4 δισ. ευρώ, το οποίο θα αλλάξει εντελώς τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Για να συζητήσουν με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ θα βρεθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις απόψεις τους για τα μέτρα που ενδεχομένως να χρειαστεί να ληφθούν και την πορεία των προαπαιτούμενων, ενόψει της επιστροφής των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να βρεθεί αναγκασμένο να φέρει κατά ένα χρόνο νωρίτερα τη μείωση του αφορολόγητου, ή να μην εφαρμοστούν τα αντίμετρα.

Ανάπτυξη μόλις 1% το 2022

Οι όχι και τόσο καλές εκτιμήσεις του Ταμείου για την πορεία ανάπτυξης της χώρας, φάνηκαν και από την ανακοίνωση της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας, μετά το 2018.

Συγκεκριμένα για φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,8%, εναρμονιζόμενο πλήρως με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ για το 2018 σημειώνει ότι θα αυξηθεί κατά 2,6%, έναντι 2,4% που προβλέπει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, το Ταμείο, θεωρεί πως σταδιακά η δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα εξασθενήσει, φτάνοντας το 2022 να καταγράψει ανάπτυξη μόλις 1%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.