Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά έως 14.547 ευρώ

Περισσότεροι από 50.000 συνταξιούχοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας, του ΗΣΑΠ, Νομικών Προσώπων Δημόσιου Δικαίου και τραπεζών θα λάβουν αναδρομικά 54 μηνών που κατά μέσο όρο διαμορφώνονται μέχρι σήμερα σε περισσότερα από 12.000 ευρώ.

Με βάση τους υπολογισμούς του ΕΦΚΑ που γίνεται σε βάση 60 μηνών, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της Απογευματινής, τα ποσά που αναμένεται να λάβουν οι δικαιούχοι σε αυτή τη φάση καταβολής κυμαίνονται από 2.773 έως 14.547 ευρώ, και σε κάποιες περιπτώσεις υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσουν τα 16.500 ευρώ.

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος; Αυτοί που βγήκαν στη σύνταξη με περισσότερα από 35 χρόνια ασφάλισης.

Σημειώνεται πως ο επαναϋπολογισμός ισχύει για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τον Απρίλιο του 2024.

Ειδικότερα, περισσότεροι από 6.750 συνταξιούχοι της Ολυμπιακής θα πληρωθούν με εμβόλιμη πληρωμή για αναδρομικά από επαναϋπολογισμό κύριων συντάξεων. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα καταβλήθηκαν από τον ΕΦΚΑ αναδρομικά σε 1.085 συνταξιούχους του ΗΣΑΠ.

Οι επανυπολογισμοί ήταν σε εκκρεμότητα για 54 μήνες, περίπου 4,5 χρόνια, και τώρα εκκαθαρίζονται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για αναδρομικά 54 μηνών και το ακριβές ποσό εξαρτάται από την αύξηση της σύνταξης που θα λάβει ο συνταξιούχος. Για παράδειγμα εάν ένας συνταξιούχος δει αύξηση στη σύνταξη του κατά 180 ευρώ τότε θα λάβει αναδρομικά 180Χ54 μήνες =9.720 ευρώ.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν και μειώσεις συντάξεων λόγω επανυπολογισμού για κάποιους συνταξιούχους που έχουν κυρίως πάνω από 40 χρόνια ασφάλισης.




Προσωπική διαφορά
Η διακύμανση των αναδρομικών οφείλεται στις συντάξεις και στο αν και πόση προσωπική διαφορά έχουν οι συνταξιούχοι που πρέπει να μηδενιστεί για να δουν την αύξηση στην τσέπη.

Υπενθυμίζεται ότι οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016.

Επισημαίνεται ότι τα περισσότερα αναδρομικά θα τα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 35, 38 και 40 έτη ασφάλισης, καθώς σε αυτά τα έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης ενισχύθηκαν σημαντικά με τον νόμο Βρούτση. Οι επανυπολογισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Δηλαδή, όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 – Απρίλιος 2024).

Βελτιωμένοι συντελεστές
Ταυτόχρονα ετοιμάζονται και νέες πληρωμές αυξήσεων και αναδρομικών επανυπολογισμού σε νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016) που για διάφορους λόγους έμειναν με τη σύνταξη που πήραν από τον νόμο Κατρούγκαλου χωρίς να επανυπολογιστεί με τους βελτιωμένους συντελεστές του νόμου Βρούτση.

Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι αυτές των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση καθώς σε ορισμένα ταμεία (π.χ. ΤΣΑΥ) δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα χρόνων ασφάλισης.

Στους εκκρεμείς επανυπολογσμούς νέων συντάξεων συμπεριλαμβάνονται και συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση καθώς και συνταξιούχοι που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση λαμβάνοντας ακόμη την αρχική τους σύνταξη.

Οι εκκρεμείς επανυπολογισμοί αφορούν παλαιούς και νέους συνταξιούχους δηλαδή πριν και μετά τις 13/5/2016 που ψηφίστηκε ο νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και έφερε τον επανυπολογισμό συντάξεων στους παλαιούς μετατρέποντας ένα μέρος της σύνταξης σε προσωπική διαφορά, ενώ οι νέες συντάξεις καταβάλλονταν μικρότερες λόγω χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης από τις παλιές.

Η αύξηση των συντάξεων λόγω επανυπολογισμού αφορά τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τον νόμο Βρούτση.

Συγκεκριμένα:
– όσους συνταξιοδοτήθηκαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης

– συνταξιούχους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, χωρίς εφαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης, τόσο του ν. Κατρούγκαλου όσο και του ν. Βρούτση γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων

– συνταξιούχους μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, από 13/5/2016 μέχρι 30/9/2019, με 30 έτη ασφάλισης και άνω, των οποίων η σύνταξη δεν έχει επανυπολογιστεί με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση

– συντάξεις γήρατος, χηρείας, συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση πριν και μετά τον ν. Κατρούγκαλου.

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.