Πότε θα λειτουργήσουν τα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές

Καθ’ οδόν για να πετύχει το στόχο της όσον αφορά τις ΑΠΕ βρίσκεται η ΔΕΗ, καθώς διαθέτει ήδη εγκατεστημένη ισχύ 4,7GW, ενώ η περαιτέρω ωρίμανση του χαρτοφυλακίου έργων έχει εξασφαλίσει επιπλέον ισχύ 3,3GW για την επίτευξη του στόχου των 8,9GW το 2026. Σημαντικό μέρος των παραπάνω έργων είναι φωτοβολταϊκά.

Στα πλαίσια της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου, η ΔΕΗ έδωσε και πληροφορίες για το που βρίσκονται σήμερα νέα έργα φωτοβολταϊκών που εγκαθίστανται στις λιγνιτικές περιοχές (Δ. Μακεδονία, Μεγαλόπολη).

Συγκεκριμένα, ισχύουν τα εξής για το κάθε φωτοβολταϊκό έργο της ΔΕΗ:

Οι εργασίες για την κατασκευή των Φ/Β Σταθμών ΠΤΕΛΕΩΝΑΣ 1, ΠΤΕΛΕΩΝΑΣ 2, ΧΑΡΑΥΓΗ 1 και ΧΑΡΑΥΓΗ 5 συνολικής ισχύος 94,98122MW, με ιχνηλάτες μονού άξονα για τη στήριξη των Φ/Β Πλαισίων διπλής όψης και της επέκτασης του Υποσταθμού 150kV «Χαραυγή», συνολικού προϋπολογισμού 68,6 εκ. ευρώ, στους Δήμους Εορδαίας και Κοζάνης, Π.Ε. Κοζάνης, εκκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2022. Οι εργασίες κατασκευής και η ηλέκτριση των έργων αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2024.

Αναφορικά με το Φ/Β Σταθμό ΟΡΥΧΕΙΟ ΔΕΗ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ συνολικής ισχύος 550MW, με ιχνηλάτες μονού άξονα για τη στήριξη των Φ/Β Πλαισίων διπλής όψης και τα απαραίτητα έργα σύνδεσης αυτού με το Σύστημα, ενδεικτικού συνολικού προϋπολογισμού 353 εκατ. ευρώ, στους Δήμους Εορδαίας και Κοζάνης, Π.Ε. Κοζάνης, η σύμβαση υπεγράφη τον Ιούλιο 2023. Οι εργασίες κατασκευής έχουν εκκινήσει από το Δεκέμβριο του 2023.

Επιπρόσθετα, η ΔΕΗ στη βάση υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και αξιοποίησης των υπαρχουσών υποδομών που οριστικά παύει η λειτουργία τους, έχει σχεδιάσει και υλοποιεί έργα αποθήκευσης ενέργειας (στο Ορυχείο Καρδιάς) καθώς και την εγκατάσταση νέων μέσων παραγωγής Θερμικής ενέργειας για την κάλυψη των θερμικών αναγκών του διασυνδεδεμένου συστήματος τηλεθερμάνσεων της περιοχής (ΣΗΘΥΑ).

Ταυτόχρονα, η θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αναπτύσσει έργα Φ/Β Σταθμών και σταθμών αποθήκευσης ενέργειας με BESS τα οποία προβλέπεται να διασυνδεθούν σε κοινό υποσταθμό αξιοποιώντας τις υποδομές των Πυλών των Μονάδων Ι & ΙΙ του πρώην ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.

Το έργο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία του Φ/Β Σταθμού ΟΡΥΧΕΙΟ ΔΕΗ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 550MW. Η σύμβαση που αφορά στα έργα του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ υπεγράφη και τέθηκε σε ισχύ το Σεπτέμβριο του 2023. Η εκτίμηση ολοκλήρωσης και θέσης σε λειτουργία του έργου τοποθετείται στο 2025 με συνολικό προϋπολογισμό επενδύσεων ύψους 4,4 εκατ. ευρώ για την Μητρική εταιρεία και 11,5 εκατ. ευρώ για την θυγατρική εταιρεία.

Για το νέο Φ/Β Σταθμό «Ακρινή» συνολικής ισχύος 80 MW, ο οποίος θα εγκατασταθεί εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, στη θέση «ΑΚΡΙΝΗ», της Δ.Ε. Ελλησπόντου, του Δήμου Κοζάνης, της Π.Ε. Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας πάνω σε σταθερό σύστημα στήριξης, ενδεικτικού συνολικού προϋπολογισμού 38,5 εκατ. ευρώ η σύμβαση υπεγράφη τον Ιούλιο 2024.

Σχετικά με το νέο Φ/Β Σταθμό στις θέσεις Καταρράχια και Τριπόταμος ισχύος 125 MW, ο οποίος θα εγκατασταθεί εντός του Δήμου Μεγαλόπολης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στη θέση «ΟΡΥΧΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ» συνολικής ισχύος 490 MW, πάνω σε σταθερό σύστημα στήριξης, ενδεικτικού συνολικού προϋπολογισμού 62,9 εκατ. ευρώ, η σύμβαση υπεγράφη τον Ιούνιο 2024.

Τέλος, η κοινοπραξία ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., στην οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες συμμετέχει με ποσοστό 49% μαζί με την RWE Renewables Europe & Australia με ποσοστό 51%, έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή ενός επιπλέον φωτοβολταϊκού έργου συνολικής ισχύος περίπου 450 MW που βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου.

Το εν λόγω φωτοβολταϊκό έργο, το οποίο εισέρχεται στη φάση της κατασκευής, είναι το τελευταίο έργο του χαρτοφυλακίου των 940 MW του Αμύνταιου.

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.