Προϋπολογισμός ελαφρύνσεων με μεγάλο “στοίχημα” την ανάπτυξη

Το απόγευμα ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή. Τι περιλαμβάνει ο μακρύς κατάλογος των φορολογικών ελαφρύνσεων

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,8% του ΑΕΠ το 2020 που τίθεται ως τα στόχος από το προϋπολογισμό, είναι το μεγαλύτερο από τα στοιχήματα της επόμενης χρονιάς.

Κατά τη συζήτηση του σχεδίου προϋπολογισμού που ξεκινά το απόγευμα του Σαββάτου, η Κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στις φορολογικές ελαφρύνσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα με το φορολογικό νομοσχέδιο και φέρνουν ελαφρύνσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα για το 2020 ο κατάλογος των ελαφρύνσεων είναι σημαντικά μεγαλύτερος και περιλαμβάνει:

Την μείωση του πρώτου συντελεστή για φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ
Την διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα με αύξηση κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί . Στην έκθεση υπάρχει μια δυσφορία για την κατάργηση της περικοπής του αφορολόγητου αλλά πουθενά δεν ζητούν την επαναφορά του μέτρου
Την καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα
Την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας
Την μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη και τα κράνη μοτοσικλέτας από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%
Την μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%
Την μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 10% στο 5%
Την αυτοτελή φορολόγηση του δικαιώματος προαίρεσης έναντι μετοχών με 15% αντί της σημερινής φορολόγησης μέσω της κλίμακας
Την κατάργηση της φορολογίας στα εταιρικά ομόλογα σε όλους τους ξένους επενδυτές με στόχο την εξεύρεση φθηνού χρήματος
Το πακέτο για την ενίσχυση της οικοδομής που περιλαμβάνει την αναστολή για τρία χρόνια και του φόρου υπεραξίας αλλά και ους ΦΠΑ για τα ακίνητα με οικοδομική άδεια από 1/1/2006 Στο τελευταίο εκφράζεται επίσης μια δυσφορία από την επιτροπή αλλά ούτε και εδώ ζητά την ακύρωση του μέτρου
Την έκπτωση έως και 40% από το φόρο των δαπανών για εργασίες τεχνικής αισθητικής ή και ενεργειακής αποκατάστασης ακινήτων . Μάλιστα στο φορολογικό νομοσχέδιο θα διευκρινίζεται ότι με τις εργασίες σε ακίνητα παράλληλα με την έκπτωση του 40% θα ισχύει η έκπτωση του 5% στην φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα
Την θέσπιση , σε συνέχεια της ρύθμισης των 120 δόσεων ,νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την εφορία σε 24 έως 48 δόσεις έναντι 12 έως 24 της υφιστάμενης από 1/1/2020
Παράλληλα από το καλοκαίρι του 2020 θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά το μη μισθολογικό βάρος για τους μισθωτούς με την μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη κατά 1%.

Η κριτική από την αντιπολίτευση αναμένεται να επικεντρωθεί στο ότι από τα 20.000 έως και τις 40.000 η ελαφρύνσεις για μισθωτούς της λεγόμενης μεσαίας τάξης είναι σχεδόν μηδενικές.

Στοίχημα η ανάπτυξη

Μετά από όλες αυτές τις ελαφρύνσεις στοίχημα αποτελεί η επίτευξη του ρυθμού ανάπτυξης 2,8% του ΑΕΠ που έχει τεθεί ως στόχος με βάση τις φιλόδοξες παραδοχές για αύξηση των επενδύσεων κατά 13,3% τω εξαγωγών ατά 5,1% και της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8%. Όλα αυτά με δεδομένη την επιβράδυνση, που καταγράφουν ήδη οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικό της αισιοδοξίας είναι και το γεγονός ότι ο στόχος για έσοδα αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να φτάσουν τον επόμενο χρόνο τα 2,1 δις ευρώ ενώ και ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ αυξάνεται από τα 6,1 δις το 2019 στα 6,75 δισ. το 2020.

Η επίτευξη του ρυθμού ανάπτυξης στηρίζεται όχι μόνο το πακέτο των φοροελαφρύσεων του 2020 αλλά και αυτές που θα θεσμοθετηθούν από τον επόμενο χρόνο, όπως η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η δεύτερη μείωση των συντελεστών για τις επιχειρήσεις και η έναρξη μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Πρόκληση για την Κυβέρνηση θα είναι και η υλοποίηση των αντισταθμιστικών μέτρων ύψους 1,18 δις που περιλαμβάνονται στο προϋπολογισμό και αφορούν:

Την δραστική αναπροσαρμογή των ορίων δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού με σκοπό τον περιορισμό της υποεκτέλεσης που παρουσιάστηκε τα προηγούμενα έτη και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των πολιτών
Την θεσμοθέτηση νέου Ειδικού Αποθεματικού ύψους 300 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των δαπανών αυξημένης αβεβαιότητας που αφορούν κυρίως τους τομείς παιδείας, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, άμυνας και ασφάλειας των πολιτών. Το Ειδικό Αποθεματικό θα χρησιμοποιείται για τη συστηματική ενίσχυση των Υπουργείων σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Την μεταφορά 250 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος στο συγχρηματοδοτούμενο, ενισχύοντας τα αναμενόμενα αναπτυξιακά οφέλη, λόγω του υψηλότερου πολλαπλασιαστή του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους, δημιουργώντας δημοσιονομικό όφελος περί τα 170 εκατ. ευρώ.
Την επισκόπηση δαπανών και εσόδων με σκοπό οι υπηρεσίες που παρέχουν οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να έχουν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα για τους πολίτες. Ειδικότερα, η επισκόπηση δαπανών και εσόδων καλύπτει περισσότερες από 20 ειδικές δράσεις που αφορούν τομείς όπως η εισιτηριοδιαφυγή, η βελτιστοποίηση μεθόδων είσπραξης δημοτικών εσόδων, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, η αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων κ.α. Επίσης βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα των δαπανών και προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η μείωση της παραοικονομίας και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μειωθούν περαιτέρω τα φορολογικά βάρη στους πολίτες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.. Για αυτό το σκοπό θεσμοθετείται αυξημένος συντελεστής 30% κατά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Την ρύθμιση της ηλεκτρονικής αγοράς στοιχημάτων μέσω διασύνδεσης των ηλεκτρονικών και φορολογικών συστημάτων, που θα οδηγήσει σε φορολογική συμμόρφωση και αύξηση εσόδων.
Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες, θα συμβάλει στην αύξηση του ύψους των εσόδων σε ιδιοκτησίες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που τώρα το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι της εμπορικής αξίας, καθώς και σε περιοχές της χώρας με πολύ υψηλή αξία ακινήτων (πολυτελείς παραθεριστικές περιοχές), που ως τώρα δεν λαμβάνονταν υπόψη. Αυτή η παρέμβαση θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των βαρών στους πολίτες που κατέβαλαν δυσανάλογα υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας.
Την ενίσχυση των ελέγχων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (π.χ. AirBnB) θα συμβάλει θετικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Την ταχύτερη εκκαθάριση των φορολογικών εκκρεμοτήτων των πολιτών θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, καθώς και στην αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.