Πυρά ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για πρώτη κατοικία και τράπεζες – Το σχέδιο για το ιδιωτικό χρέος

«Κωμική και υποκριτική» χαρακτηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, την αντιπαράθεση της κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών για το θέμα της αύξησης των επιτοκίων.

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με τις τράπεζες, θα ήταν κωμική αν δεν αφορούσε την καθημερινότητα των πολιτών με τόσο τραγικό τρόπο. Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έχουν κάνει τα πάντα για να ευνοηθούν οι τράπεζες, να ευνοηθεί η συγκέντρωση κερδών από αυτές και να ζημιωθεί το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε χαρακτηριστικά η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τονίζουν ότι, τώρα που έχει διογκωθεί το κοινωνικό πρόβλημα -σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία, τα δάνεια και την αύξηση των επιτοκίων-, «η κυβέρνηση εμφανίζεται δήθεν θιγμένη και ενοχλημένη από τη στάση των τραπεζών, αλλά δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία με εξαναγκαστικό χαρακτήρα απέναντί τους. Κάνει μόνο μία επικοινωνιακή διαχείριση υποτιθέμενης σύγκρουσης, όμως κανείς δεν πείθεται από αυτή την τακτική».

Επισημαίνουν ακόμα ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθέτησε έναν πτωχευτικό κώδικα ο οποίος καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας και έδωσε στις τράπεζες και τα funds πλήρη ελευθερία να ρυθμίσουν ή να μην ρυθμίσουν τις οφειλές ενός πολίτη, να συμμετέχουν ή να μη συμμετέχουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό».

«Η ΝΔ, που χρωστά 380 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, προσπαθεί να μας πείσει ότι τις πιέζει να κάνουν κοινωνική πολιτική», λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι «η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ, νομοθέτησε την ασυλία των τραπεζικών στελεχών. Επίσης, για τον αναβαλλόμενο φόρο, όταν οι τράπεζες θα έχουν ζημίες, να μην μπορεί το Δημόσιο να αποκτά μετοχές τους, ενώ άλλαξε τον νόμο του ΤΧΣ, προκειμένου να ξεπουλήσει ό,τι μετοχές έχει το Δημόσιο στο τραπεζικό σύστημα και να μείνει σε πλήρη ιδιωτικό έλεγχο».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου αναφέρονται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος, τονίζοντας ότι περιλαμβάνει:

«Kατάργηση του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ, η οποία βλέπει παντού στρατηγικούς κακοπληρωτές και όχι πολίτες με αντικειμενικές αδυναμίες πληρωμής.
Νομοθετικά κατοχυρωμένη προστασία της λαϊκής και μεσαίας πρώτης κατοικίας. Πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών δεσμευτικό για τους πιστωτές, τράπεζες και funds.
Δυνατότητα -για τον πολίτη που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο περιεχόμενο της ρύθμισης- προσφυγής στα δικαστήρια για εξατομικευμένη ρύθμιση.
Παράλληλα με αυτά, ένα πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο σε 120 δόσεις, για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Με κούρεμα της βασικής οφειλής για τα χρέη που δημιουργήθηκαν από την πανδημία και μετά».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.