Reuters: Διεύρυνση του ρόλου του ESM επιθυμεί το Βερολίνο

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να έχει ρόλο στην επιτήρηση των δημοσιονομικών πολιτικών και την εναρμόνισή τους με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., αλλά και να διαχειρίζεται αυτόματες αναδιαρθρώσεις χρέους για χώρες σε προγράμματα διάσωσης, σύμφωνα με γερμανικό έγγραφο.

Το έγγραφο, που αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Eυρωζώνη και ετοιμάστηκε εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, παραθέτει τις απόψεις του Βερολίνου για το μέλλον του ESM και το πώς αυτός θα μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Σε αντίθεση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο ESM δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την παρακολούθηση της πολιτικής των χωρών, πριν αυτές αποκλειστούν από τις αγορές χρέους και ζητήσουν να μπουν σε πρόγραμμα διάσωσης.

«Είναι συνεπώς πολύ σημαντικό να επεκτείνουμε το σύστημα ανίχνευσης του ESM και να ισχυροποιήσουμε τον ρόλο του όσον αφορά την εποπτεία των κινδύνων των χωρών» ανέφερε το γερμανικό έγγραφο, που περιήλθε στη γνώση του Reuters.

«Σκοπός είναι να προσδιορίσουμε, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους οργανισμούς, τους κινδύνους για τη σταθερότητα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης πιο αποτελεσματικά και νωρίτερα σε σχέση με το παρελθόν, και να παρακολουθούμε τους συγκεκριμένους κινδύνους έτσι ώστε αυτοί να μπορούν να μετριαστούν από τις ίδιες τις χώρες».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.