Σε ΔΝΤ και Βρετανία το βλέμμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Μικρή άνοδο εμφανίζει στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα, μετά την πρόθεση του ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα δίχως ωστόσο, συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σκέλος.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.51), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,13% στις 780,05 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει οριακή άνοδο κατά 0,03% στις 2.068,94 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 2,54 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 31 ενισχύονται, 13 υποχωρούν και εννέα παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,84% στις 748,08 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ αυξάνεται κατά 0,33%, η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+1,48% κατά 1,97%, η Eurobank κατά 0,71%, η Alpha Bank ΑΛΦΑ+0,48% κατά 0,96% και η Attica Bank ΑΤΤ+1,96% κατά 1,96%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Lamda Development ΛΑΜΔΑ+1,95% ενισχύεται άνω του 2% ενώ πέριξ του 1,50% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της Grivalia Properties. Παράλληλα, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ+0,85% αυξάνεται κατά 1,13%, ενώ του ΟΛΠ ΟΛΠ-0,14% διολισθαίνει κατά 1,88% και της Aegean κατά 1,53%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν μικρές μεταβολές, κινούμενες πέριξ του τεχνικού ορίου του 6,00%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 1 μονάδα βάσης στο 6,047% ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διατηρείται σταθερή στο στο 5,617%.

Οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν μία πιο ξεκάθαρη «εικόνα» σχετικά με το επικείμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν στο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο, να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σκέλος, έως ότου επιτευχθεί συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Τα παραπάνω προλειαίνουν το έδαφος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, εξέλιξη η οποία θα συνεπάγεται την ομαλή αποπληρωμή των ομολόγων του Ιουλίου.

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί απηύθυνε νέα έκκληση για την επίτευξη συμφωνίας επί του δημόσιου χρέους, τονίζοντας παράλληλα, ότι η συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε στο Eurogroup του Μαΐου δεν αποτελεί «επαρκή βάση συζήτησης».

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκεται και το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η απώλεια της αυτοδυναμίας του Συντηρητικού Κόμματος εκτιμάται ότι θα συνεπάγεται την έλευση μίας μακράς περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία θα έχει επιπτώσεις και στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.