ΣΕΒ: Στη βιομηχανία το «κλειδί» της ανάκαμψης

Την ανάγκη ενίσχυσης της βιομηχανίας υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας (ΣΕΒ), χαρακτηρίζοντας τη μεταποίηση ως την κύρια δύναμη πίσω από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Όπως επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της οικονομίας, ο βιομηχανικός κλάδος -και ειδικότερα η μεταποίηση- κρατά το «κλειδί» της ανάκαμψης. Μάλιστα, ο ΣΕΒ χαιρετίζει τη μετατόπιση πόρων προς τις δυναμικές και εξωστρεφείς δραστηριότητες, κάνοντας λόγο για «καλοδεχούμενη εξέλιξη».
Η χώρα, όπως υποστηρίζει επιπλέον, χρειάζεται μια διεθνώς ανταγωνιστική ελληνική βιομηχανία, που παρέχει καλά αμειβόμενες, υψηλής εξειδίκευσης και πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας, σε εξωστρεφείς δραστηριότητες υψηλής παραγωγικότητας και έντασης γνώσης και καινοτομίας, και που συμβάλλει, έτσι, και στη διατηρήσιμη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου.

Ωστόσο, η βιομηχανία εξακολουθεί, παρά τη δυναμικότητά της, να αποτελεί έναν σχετικά μικρό σε μέγεθος κλάδο στην ελληνική οικονομία, που κυριαρχείται από τις υπηρεσίες.

Κατά τον ΣΕΒ, η ασυμμετρία αυτή είναι και η κύρια αιτία που -παρά την εφαρμογή πλειάδας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εκτεταμένης μείωσης των μακροοικονομικών ανισορροπιών- η Ελλάδα είναι ακόμη υπό επιτροπεία και η οικονομία δεν έχει αναπτύξει δυναμική ταχείας ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση και την ύφεση.

Προς το παρόν, οι μόνες υπηρεσίες που γνωρίζουν μεγάλη επενδυτική άνθηση είναι οι «επισκευές συσκευών ατομικής ή οικιακής χρήσης», οι «δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών» (στεγνοκαθαριστήρια, κομμωτήρια, γυμναστήρια, οίκοι αισθητικής κλπ) και, οι «δραστηριότητες οργανώσεων» (επιχειρηματικών, επαγγελματικών, κ.ο.κ.).

Δηλαδή, όλες αυτές οι επενδύσεις που συνδέονται με τις επιπτώσεις της κρίσης και της ύφεσης σε διάφορες μορφές (επιχειρηματικότητα ανάγκης, επισκευές αντί αγορές, συντήρηση υποδομών, προσωπική βελτίωση, κλπ.).

Το γεγονός, όμως, ότι οι επενδύσεις σε αυτούς τους κλάδους (1,3 δισ. ευρώ) είναι σχεδόν οι ίδιες με τις επενδύσεις στη μεταποίηση χωρίς πετρελαιοειδή (1,2 δισ. ευρώ), καταδεικνύει και το στρεβλό αναπτυξιακό υπόδειγμα, καταλήγει ο ΣΕΒ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.