Σούπερ μάρκετ: Με θετικό πρόσημο το 2017

Θετικός κρίνεται ο απολογισμός του κλάδου των σούπερ μάρκετ κατά το 2017, όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, με βάση τα πορίσματα της ανάλυσης των οικονομικών αποτελεσμάτων και του δικτύου καταστημάτων 36 επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ της ελληνικής αγοράς «Πανόραμα των Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ 2018».

Συγκεκριμένα, το 2017, βάσει του δείγματος της έκδοσης, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 8,37 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 7,5% σε σχέση με τα 7,79 δισ. του 2016, ενώ η κερδοφορία περιορίστηκε σημαντικά κατά 73,71%, από 267,17 εκατ. το 2016 (ποσό ρεκόρ) σε 70,24 εκατ. ευρώ. Στην εξέλιξη και των δύο αυτών βασικών οικονομικών μεγεθών συνετέλεσε σημαντικά ο όμιλος Σκλαβενίτης, στη μεν αύξηση των πωλήσεων με τη σταδιακή επαναλειτουργία του πρώην δικτύου Μαρινόπουλος, στη δε μείωση της κερδοφορίας με την αρνητική επίδοση της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης (από κέρδη 55,5 εκατ. ευρώ το 2016, το 2017 παρουσίασε ζημιές ύψους 109,8 εκατ.).

Σημειώνεται πως το μεγάλο ποσοστό μείωσης της κερδοφορίας δεν είναι αντιπροσωπευτικό των επιδόσεων των επιμέρους επιχειρήσεων του κλάδου, καθότι, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες μείωσαν σε αξία τα κέρδη τους, στην πλειονότητά τους παρέμειναν κερδοφόρες, με υψηλά αποτελέσματα. Συνολικά στο δείγμα υπάρχουν εταιρείες που αυξάνουν τις πωλήσεις τους αλλά χάνουν σε κερδοφορία και αντίστοιχα εταιρείες που σημειώνουν μείωση πωλήσεων αλλά έχουν θετική μεταβολή κερδών.

Παράλληλα, στην ανάλυση όπου περιλαμβάνονται οι ενοποιημένοι ισολογισμοί, ο όμιλος Σκλαβενίτης ανεβαίνει στην πρώτη θέση της κατάταξης. Αντίστοιχα, στην ανάλυση των οικονομικών μεγεθών, βάσει των εταιρικών ισολογισμών, η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, με πρώτη την ΑΒ Βασιλόπουλος. Συνολικά, στους δέκα μεγαλύτερους σε πωλήσεις ομίλους και εταιρείες καταγράφεται λίγο μεγαλύτερη αύξηση τζίρου απ’ ό,τι στην ανάλυση βάσει εταιρικών ισολογισμών (+8,93%), στα 7,98 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 39,34% των αγορών των νοικοκυριών σε είδη παντοπωλείου με βάση την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ για το 2017.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.