S&P: Από τι εξαρτάται μια νέα αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε ‘B’ από ‘B-‘ με θετικές προοπτικές, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο περαιτέρω αναβάθμισής του μέσα στο 2018.

Οι θετικές προοπτικές για την Ελλάδα αντανακλούν το ενδεχόμενο περαιτέρω αναβάθμισης του αξιόχρεου της στο επόμενο έτος, σημειώνει ο οίκος στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας: «Θα μπορούσαμε να σκεφθούμε μία αναβάθμιση, εάν κατά την έξοδό της από το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (το πρόγραμμα ή το πρόγραμμα του ESM), η Ελλάδα σχηματίσει αποθέματα ρευστότητας για να προχρηματοδοτήσει μελλοντικές αποπληρωμές κρατικού χρέους.

Θα μπορούσαμε, επίσης, να σκεφθούμε μία αναβάθμιση, αν:

– Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και η προβλεψιμότητα της πολιτικής ενισχυθούν μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ESM,

– Οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας εγκρίνουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους,

– Η πρόσβαση στην αγορά από μη κρατικούς φορείς, ιδιαίτερα από τις ελληνικές τράπεζες, βελτιωθεί περαιτέρω,

– Το τραπεζικό σύστημα μειώσει σημαντικά την εξάρτησή του από την επίσημη και βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση,

– Οι ελληνικές εξαγωγές επιταχυνθούν, οδηγώντας σε ισχυρότερα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από ότι προβλέπουμε σήμερα».

Ο S&P αναφέρει ότι θα μπορούσε να αναθεωρήσει τις προοπτικές σε σταθερές, «εάν, αντίθετα προς τις προσδοκίες μας, υπάρξουν μεγάλες μεταβολές της πολιτικής που αντιστρέψουν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, ή εάν η ανάπτυξη είναι σημαντικά ασθενέστερη από αυτή που αναμένουμε, κάτι που θα περιόριζε τη δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη μείωση του χρέους». Ο οίκος προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,4% την περίοδο 2018-2021 (από 1,3% το 2017).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.