Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναμένουν την έλευση των θεσμών στην ελληνική πρωτεύουσα, προκειμένου να καθορίσουν τη μετέπειτα στάση τους.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,04% στις 646,45 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 0,07% στις 1.736,59 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,65 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 15 ενισχύονται, 18 υποχωρούν και 10 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,48% στις 583,58 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ σημειώνει απώλειες κατά 0,85%, η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-0,55% κατά 0,55% η Eurobank κατά 0,65% και η Alpha Bank ΑΛΦΑ κατά 0,57%. Από την πλευρά της, η Attica Bank ΑΤΤ+2,33% διατηρείται σταθερή στα 0,043 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Grivalia Properties διολισθαίνει άνω του 1% ενώ πέριξ των 0,55% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Viohalco, ΔΕΗ ΔΕΗ και Σαράντης Γρ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύεται κατά 1,40%, της ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ-0,58% κατά 0,72% και του Ελλάκτορα κατά 0,90%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν μικρή επιδείνωση, κινούμενες προς το τεχνικό όριο του 7,5%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 9 μονάδες βάσης στο 7,354%, ενώ του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί οριακά κατά 1,4 μονάδες βάσης στο 8,205%.

Οι επενδυτές αποτιμούν τις χθεσινές εξελίξεις γύρω από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, εστιάζοντας κυρίως στη συνάντηση της Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ, στο Βερολίνο. Οι μετέπειτα δηλώσεις της διευθύντριας του ΔΝΤ κατέδειξαν επί της ουσίας, την υπαναχώρηση του Ταμείου από την αξίωση περί άμεσης παρέμβασης για το χρέος, και την υιοθέτηση μίας πιο μετριοπαθούς στάσης, η οποία ικανοποιεί τα γερμανικά «θέλω».

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» για την ελληνική οικονομία αφορά την ερχόμενη Τρίτη, όπου θα ξεκινήσουν οι επαφές της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους θεσμούς και επί τάπητος αναμένεται να τεθούν όλα τα «ανοιχτά» ζητήματα, όπως το φορολογικό, το εργασιακό και το συνταξιοδοτικό.

Την ίδια ώρα, «χλιαρό» αναμένεται το δ’ τρίμηνο του ΟΤΕ, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Eurobank Equities, η οποία διατηρεί τη σύσταση «buy» με τιμή στόχο τα 11,3 ευρ /μετοχή. Στην έκθεση, σημειώνεται πως η αδυναμία στις διεθνείς δραστηριότητες αναμένεται να μετριαστεί από την υγιή δυναμική στην εγχώρια σταθερή τηλεφωνία. Ως εκ τούτου, προβλέπει έσοδα ύψους 1,04 δισ., σταθερά σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 2,7% το γ’ τρίμηνο.

Από την πλευρά της, η HSBC αναβαθμίζει σε «buy» από «hold» τη σύσταση για τον τίτλο των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την τιμή στόχο στα 6,20 ευρώ (από 3,90 ευρώ προηγουμένως). Εκτιμά επίσης πως η εισηγμένη θα εμφανίσει πωλήσεις ύψους 1,87 δισ. ευρώ, κέρδη/μετοχή 19 σεντς και EBITDA ύψους 222 εκατ. ευρώ στην επόμενη ανακοίνωση των τριμηνιαίων στοιχείων της.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.