Στην Ανατολική Ευρώπη οι μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών

Οι οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης προσέλκυαν τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες σημαντικές επιχειρήσεις και επενδύσεις, με το δέλεαρ των φθηνών εργατικών χεριών. Αυτό, όμως, αρχζει να αλλάζει. Χάρη στη δυναμική ανάπτυξή τους, έχουν ακολουθήσει την ανιούσα και οι μισθοί, περιορίζοντας έως έναν βαθμό την ψαλίδα από τα επίπεδα μισθών των χωρών του «πυρήνα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Τσεχία η γερμανική Volkswagen αγόρασε τη Skoda το 1991, ενώ σημαντικές επενδύσεις έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια και η BMW. Η Σλοβακία υποδέχθηκε την Whirlpool, εκ των κορυφαίων κατασκευαστών οικιακών συσκευών στον κόσμο, ενώ αναδείχθηκε ως χώρα η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν παραγωγός αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Στη Ρουμανία το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον προσέλκυσε τους τεχνολογικούς κολοσσούς Oracle και IBM. Στην Πολωνία έχουν δώσει το «παρών» οι Amazon, IBM και JPMorgan, οδηγώντας τις ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα στα επίπεδα ρεκόρ των 10 δισ. δολαρίων το 2016.

Οι επενδύσεις αυτές μεταφράζονται και σε βελτίωση των συνθηκών για τους εργαζομένους. Στην Τσεχία το ποσοστό της ανεργίας είναι στο αξιοζήλευτο 2,4% και ο μισθοί σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2017 κατά 6,6%. Στην Ουγγαρία με την ανεργία στο 3,8%, οι μισθοί έκαναν το ίδιο διάστημα «άλμα» 11,6% και στη Ρουμανία, με την ανεργία στο 4,6% αυξήθηκαν 11,8%. Στην Πολωνία οι μισθοί ήταν υψηλότεροι κατά 5,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2016, ενώ η ανεργία στο 4,5%.

Σημειώνεται ότι συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών το ίδιο διάστημα είχαμε αύξηση των μισθών μόλις κατά 2,4%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.