Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών

Στην Αθήνα καταφθάνουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών προκειμένου να ξεκινήσουν τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Η αξιολόγηση θα εκκινήσει επισήμως την επομένη εβδομάδα, 22 ή 23 Ιανουαρίου, μετά το Eurogroup και το Ecofin, με την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Τα δημοσιονομικά μεγέθη, το τραπεζικό σύστημα, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο τομέας της ενεργείας αναμένεται να είναι τα βασικά προς συζήτηση θέματα, ενώ θα δοθεί βάρος και στο ελληνικό αίτημα για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021.

Στα βασικά προαπαιτούμενα που θα εστιάσουν οι θεσμοί περιλαμβάνονται τα εξής:

-Αντικειμενικές αξίες: Η προετοιμασία της ένταξης στο σύστημα αντικειμενικών αξιών περίπου 3.000 περιοχών είναι ψηλά στην ατζέντα των θεσμών.

-Ληξιπρόθεσμα Δημοσίου: Ο μηδενισμός των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, είναι και αυτός βασική προτεραιότητα για τους θεσμούς.

-Οι ιδιωτικοποιήσεις: Η ΔΕΠΑ και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αποτελούν κεντρικές αποκρατικοποιήσεις που παρακολουθούν στενά οι θεσμοί.

-Ενέργεια: Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα και ειδικά οι παρεμβάσεις στο σύστημα δημοπρασιών NOME είναι κεντρικό θέμα.

-Προστασία πρώτης κατοικίας: Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι η τετράμηνη παράταση έως το τέλος Απριλίου που δόθηκε στην προστασία της πρώτης κατοικίας είναι η τελευταία και θέλουν να δουν το διάδοχο σχήμα…

-Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων: Οι θεσμοί έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τον αργό ρυθμό διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

-Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στόχος είναι η μείωση τους κατά 26 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.