Στο «μικροσκόπιο» των τεχνικών κλιμακίων ο προϋπολογισμός

Υπό το φόντο της διαβεβαίωσης ότι το ΔΝΤ δεν θα ζητήσει νέα μέτρα για το 2018, καθώς πιστεύει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ, πιάνουν δουλειά σήμερα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα έρθουν την ερχόμενη Δευτέρα, για μία εβδομάδα αρχικών διαπραγματεύσεων, και θα επιστρέψουν στη συνέχεια κάποια στιγμή τον Νοέμβριο για το κλείσιμο.

Η σύσκεψη

Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τις συναντήσεις των υπουργών με τους δανειστές. Ήδη χθες πραγματοποιήθηκε εν όψει της εκκίνησης της τρίτης αξιολόγησης σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτου και της υπουργού Εργασίας Έ. Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που εξετάστηκαν αφορούσαν στον προϋπολογισμό του 2018, στη ρύθμιση των 120 δόσεων, στην είσπραξη οφειλών, αλλά και σε μέρος των προαπαιτούμενων.

Στο μικροσκόπιο οι δανειστές θα βάλουν το πρωτογενές πλεόνασμα ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να τους καθησυχάσει εκτιμώντας ότι δεν απειλείται επειδή, αν και παρατηρείται μείωση στην είσπραξη των άμεσων φόρων και εκτίναξη των επιστροφών φόρου, οι κατασχέσεις για παλαιά χρέη στην εφορία υπεραποδίδουν, ενώ και ο ΕΦΚΑ ξαφνικά βρέθηκε να εμφανίζει πλεόνασμα, αντί για έλλειμμα 1 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, έντονη ανησυχία για τους ελεγκτές προκαλεί και η μείωση των φορολογητέων εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών που καταγράφηκε φέτος, αλλά θα αποτελεί την βάση του υπολογισμού των εισφορών ασφάλισης για τους επόμενους πολλούς μήνες, μέχρι τουλάχιστον το καλοκαίρι του 2018.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.