Στο πετρέλαιο στραμμένα τα βλέμματα των επενδυτών – Φάνηκαν οι πρώτες μειώσεις στην αντλία, αλλά θα διαρκέσουν;

Καθοριστική αναμένεται να είναι η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα για την τάση που θα διαμορφωθεί διεθνώς στις αγορές με το πετρέλαιο.

Το τελευταίο 10ήμερο η πορεία της τιμής στις διεθνείς αγορές, τόσο για το Brent όσο και για το αμερικάνικο αργό θύμιζαν λίγο το τρενάκι του τρόμου. Από την μία η απόφαση του OPEC+ για νέα μείωση – εθελοντική – της παραγωγής πετρελαίου και από την άλλη οι ανησυχίες των επενδυτών για την ζήτηση.

Το πρώτο γεγονός έφερε σημαντική άνοδο των τιμών και το δεύτερο έφερε βουτιά. Και μόλις ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος ήρθαν εκ νέου, προσδοκίες για τόνωση της ζήτησης στην Κίνα, κάτι που έφερε εκ νέου άνοδο των τιμών.

Μένει λοιπόν να δούμε από σήμερα ποιοι θα κυριαρχήσουν ή αν θα συνεχιστεί αυτό το ζέστη – κρύο. Στην αντλία πάντως έχουν υπάρξει, οι πρώτες ορατές μειώσεις τιμών και ευχή όλων των καταναλωτών είναι να συνεχιστεί η τάση αυτή τουλάχιστον μέχρι και την περίοδο των εορτών.

Στην Αττική η μέση τιμή της βενζίνης είναι με βάση τα στοιχεία της 6ης Δεκεμβρίου, στα 1,803 ευρώ το λίτρο, ενώ στις 30 Νοεμβρίου ήταν στα 1,823 ευρώ το λίτρο, ενώ μέσα στο σαββατοκύριακο αλλά και από σήμερα οι τιμές υποχωρούν άλλα 2 έως 3 λεπτά το λίτρο. Να σημειωθεί ότι από σήμερα η τιμή που κυριαρχεί είναι κάτω των 1,8 ευρώ το λίτρο και συγκεκριμένα κοντά στο 1,78 ευρώ.

Ανάλογη είναι η πορεία των τιμών και για το diesel κίνησης. Συγκεκριμένα από 1,665 ευρώ το λίτρο έχει υποχωρήσει – την 6η Δεκεμβρίου – στα 1,649 ευρώ το λίτρο. Να σημειωθεί πάντως ότι σε πολλά πρατήρια καυσίμων η τιμή έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 1,560 ευρώ το λίτρο.

Σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης η κρατούσα τιμή είναι λίγο πάνω από το 1,22 ευρώ το λίτρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με πέρυσι οι τιμές διεθνώς των καυσίμων είναι ακριβώς για ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή λίγο πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι. Ο άλλος παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την διαμόρφωση της τιμής, αυτός της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου είναι υψηλότερα κατά 2,41%.

Εκεί που πάντως υπάρχει τεράστια διαφορά, τηρουμένων πάντα των αναλογιών είναι οι λιανικές τιμές των καυσίμων. Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της βενζίνης πέρυσι 6 Δεκεμβρίου ήταν στα 1,942 ευρώ το λίτρο, ενώ εφέτος την ίδια ημέρα είναι σχεδόν 10 λεπτά χαμηλότερα, μειωμένη δηλαδή κατά 4,9%.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση στο diesel κίνησης. Η μείωση αυτή είναι της τάξεως του 10,1% και η μέση τιμή πλέον διαμορφώνεται στα 1,687 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,877 ευρώ το λίτρο που ήταν πέρυσι την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 6 Δεκεμβρίου.

H μείωση στην λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι ακόμη μεγαλύτερη, αλλά στην πραγματική τιμή και όχι αυτή που πληρώνει ο καταναλωτής και αυτό διότι πέρυσι, ίσχυε η επιδότηση των 32 λεπτών που εφέτος δεν ισχύει. Η τιμή στην αντλία πέρυσι ήταν στο 1,175 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,318 ευρώ που είναι εφέτος. Στην τσέπη του καταναλωτή εμφανίζεται 12,2% ακριβότερο. Αν αφαιρεθεί η επιδότηση η πραγματική τιμή ήταν στο 1,495 ευρώ το λίτρο και εφέτος είναι 11,8% χαμηλότερα.

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.