Συμμετοχή 15% στο ΑΕΠ «επιζητεί» η βιομηχανία

Η αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας στο ΑΕΠ και οι θετικές επιδράσεις στην απασχόληση, την εξωστρέφεια και την καινοτομία παρουσιάστηκαν στην εξαμηνιαία συνεδρίαση της Επιτροπής Βιομηχανίας (Industrial Affairs Committee – IACO) της BusinessEurope που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην Αθήνα.

Με «οικοδεσπότη» τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και επίσημο προσκεκλημένο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, πλήθος Ελλήνων και Ευρωπαίων βιομηχανικών παραγόντων συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για τους εθνικούς και τους ευρωπαϊκούς στόχους, ώστε η βιομηχανία να κερδίσει και να διευρύνει τη συμμετοχή της τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, το οποίο βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό.

Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα του προέδρου του ΣΕΒ, Θεόδωρου Φέσσα, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού βιομηχανικού τομέα στη χώρα μας κατά το πρότυπο της Ευρώπης, η οποία προχωρά, ήδη, στην εποχή της βιομηχανικής αναγέννησης. Όπως είπε, η μεταποίηση είναι εθνική υπόθεση, τονίζοντας ως άμεση προτεραιότητα τη δέσμευση σε εθνικό στόχο για την αύξηση της συμμετοχής της στο 12% του ΑΕΠ έως το 2020 και στο 15% μεσοπρόθεσμα.

Σημειώνεται ότι η BusinessEurope που εδρεύει στις Βρυξέλλες, μέλος της οποίας είναι και ο ΣΕΒ, είναι ο φορέας που εκπροσωπεί τους κεντρικούς βιομηχανικούς και επιχειρηματικούς συνδέσμους των χωρών της Ευρώπης και η χθεσινή συνεδρίαση στην Αθήνα είναι η πρώτη που πραγματοποιείται εκτός Βρυξελλών.

Ανοίγοντας τις εργασίες, ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά». «Αυτή μάλιστα η ανάκαμψη», υπογράμμισε, «σε αντίθεση με το παρελθόν, διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που μας κάνουν πιο αισιόδοξους για τη βιωσιμότητα και διατηρισιμότητά της τα επόμενα χρόνια, καθώς υπάρχουν ισχυρές τάσεις ενίσχυσης της μεταποίησης, της βιομηχανίας και της εξαγωγικής δραστηριότητας».

«Βασικό στοίχημα για το επόμενο διάστημα είναι η αύξηση του όγκου των επενδύσεων – δημόσιων και ιδιωτικών» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, πριν αναφερθεί στις θεσμικές παρεμβάσεις που ενισχύσουν αποφασιστικά αυτή την τάση.

Αναφερόμενος στις χρηματοδοτικές παρεμβάσεις, εξήγησε τη στροφή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου στον δευτερογενή τομέα, τη χρηματοδοτική στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας και τη σύνδεσή τους με την παραγωγή, καθώς και τα επενδυτικά κίνητρα που παρέχονται μέσω του ΕΣΠΑ. Ακόμη, υπογράμμισε την ολοκλήρωση βασικών έργων υποδομών, αλλά και τις στρατηγικές συνεργασίες με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς φορείς (EIB, EIF, EBRD) και τη δημιουργία νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων.

«Έπειτα από χρόνια ακινησίας, τα πράγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τη βιομηχανική πολιτική φαίνεται να κινούνται», τόνισε ο κ. Χαρίτσης. «Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με τη δική μας στρατηγική επιλογή για στήριξη της βιομηχανίας και του δευτερογενούς τομέα συνολικά, ως βασικό στοιχείο της αναπτυξιακής μας στρατηγικής».

Συνέχισε τονίζοντας ότι η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτήρηση τους επόμενους μήνες, η «κανονικοποίηση» της κατάστασης της οικονομίας, μας δίνει τη δυνατότητα να παρέμβουμε πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Όπως διαπιστώνουμε άλλωστε, παρά τις ιδιαιτερότητες βεβαίως κάθε χώρας, τα προβλήματα είναι κατά βάση κοινά (συρρίκνωση παραγωγικής βάσης, ανταγωνισμός από αναδυόμενες οικονομίες, ενεργειακή μετάβαση και ενεργειακό κόστος). Απαιτείται λοιπόν και η εξεύρεση κοινών λύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.