Συνάντηση Στουρνάρα-Τραπεζιτών για επιτόκια και προμήθειες

Με στόχο να πέσουν οι τόνοι και να γεφυρωθούν οι διαφορές κυβέρνησης-τραπεζιτών πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Στο «μενού» της συνάντησης βρέθηκαν τα μείζονα θέματα που απασχολούν την τραπεζική επικαιρότητα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δανειοληπτών, της αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων αλλά και των προμηθειών σε μια σειρά από συναλλαγές.

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει την κυβέρνηση αναφορικά με το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Αναλυτικά, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, βασική προτεραιότητα είναι το σχέδιο των τραπεζών για την ανακούφιση των ευάλωτων δανειοληπτών από την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Οι τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να επεξεργάζεται της λεπτομέρειες, ενώ βασικά ζητούμενα είναι ο υπολογισμός της περιμέτρου των νοικοκυριών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς και το ύψος της ελάφρυνσης. Η κυβέρνηση στο μέτωπο αυτό πιέζει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διεύρυνση της περιμέτρου αλλά και για σημαντικές ελαφρύνσεις.

Ως προς το ζήτημα της «ψαλίδας» ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και δανεισμού, οι τραπεζίτες τόνισαν στον κ. Στουρνάρα πως σχεδιάζουν σταδιακή αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, όπως εξάλλου προανήγγειλαν και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου.

Αντίστοιχα, ως προς τις προμήθειες, το «βάρος» στη συζήτηση έπεσε σε αυτές που αφορούν τις επιχειρήσεις, οι οποίες και αναλογούν στο 80% των συνολικών εσόδων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ως προς τις προμήθειες των ιδιωτών, ειδική μνεία έγινε στο γεγονός ότι υπάρχουν μηδενικές ή εξαιρετικά χαμηλά κόστη σε μια σειρά υπηρεσιών, όπως η τήρηση λογαριασμού και πολύ υψηλότερες σε μια σειρά από συναλλαγές, όπως λόγου χάρη στα εμβάσματα μεταξύ τραπεζών.

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου στις τράπεζες, ξεκαθαρίστηκε πως δεν τίθεται θέμα όσο οι τράπεζες βρίσκονται σε καθεστώς αναβαλλόμενης φορολογίας. Και παράλληλα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι τα τραπεζικά κέρδη σε μεγάλο βαθμό είναι μη επαναλαμβανόμενα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.