Τέλος στα σενάρια για οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών

Στα…χαρτιά για άλλη μια φορά μένει η «υπόσχεση» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Η υφυπουργός Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου μιλώντας στην ΕΡΤ για τις αντικειμενικές αξίες ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «πολυσύνθετο θέμα» ενώ όπως ενημέρωσε υπάρχει ειδική ομάδα εργασίας που εξετάζει τις αλλαγές που θα γίνουν.

«Πρέπει να δούμε που είναι οι εμπορικές αξίες σε κάθε περιοχή και να εναρμονιστούν οι αντικειμενικές» και όπως δήλωσε η κ. Παπανάτσιου «οι μειώσεις δεν θα είναι οριζόντιες αλλά κατά περιοχή καθώς σε κάποιες περιοχές μπορεί να είναι πάνω από 40% ή και κάτω».

Από την άλλη πλευρά, όμως, ειδικοί της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι σε αυτή τη φάση με την έλλειψη ρευστότητας και τις λιγοστές πράξεις στην αγορά ακινήτων, το πιο συνετό είναι να γίνει μια οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά περίπου 20%.

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης είναι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές από την 1η Ιανουαρίου 2018. Η συγκεκριμένη μνημονιακή υποχρέωση θα είχε εκπληρωθεί από τις αρχές του 2017, αλλά το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει και έχει λάβει από τους δανειστές παρατάσεις, καθώς η διαρκής κρίση στην αγορά ακινήτων καθιστά το εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, συνεργάζονται τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδας και τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους όσο και με άλλους φορείς της αγοράς προσπαθώντας να αξιοποιήσουν τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς ακινήτων, όπως αυτά αποτυπώνονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων όπου και καταγράφονται τα στοιχεία από τις αγοραπωλησίες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.