Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η ελάφρυνση χρέους 6 δισ.

Απόφαση-ορόσημο του Eurogroup για την Ελλάδα σε συνέχεια της εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Το Eurogroup, στη χθεσινή συνεδρίασή του, έλαβε μια απόφαση-ορόσημο για την Ελλάδα. Αναγνωρίζει ότι, σε συνέχεια της εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα και η οικονομία μας -παρά τις πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις- καταγράφει θετική πορεία και ευοίωνες προοπτικές. Πιστοποιεί ότι η Ελλάδα, μέσα σε αντίξοες διεθνείς συνθήκες, συνεχίζει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η απόφαση αφορά μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν:

Την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (τα γνωστά ANFA/SMP), η οποία – σημειωτέον- εκκρεμούσε από το 1ο εξάμηνο του 2019.
Τον μηδενισμό, για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και
Τον μόνιμο μηδενισμό -για πρώτη φορά- του περιθωρίου αυτού, από το 2023 και μετά.
ADVERTISING

Με την απόφαση αυτή -όπως τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας- επιβραβεύεται η εντατική και συστηματική δουλειά κοινωνίας και πολιτείας, μέσα από την ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται με σχέδιο, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πατρίδας μας, αλλά και πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, ώστε να καταστεί η Ελλάδα ακόμα πιο ισχυρή και η οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφής και κοινωνικά δίκαιη.

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.