Το σχέδιο για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ – Πώς θα υπολογίζεται, πόσο επηρεάζουν οι νέες αντικειμενικές

Αν και από το 2022 ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των κλιμάκων και των συντελεστών, ώστε να μην προκύψουν πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεσμεύονται ότι η άνοδος των αντικειμενικών αξιών δεν σημαίνει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, καθώς ειδική επιτροπή θα ασχοληθεί το επόμενο διάστημα με τη διαμόρφωση νέων συντελεστών εναρμονισμένων με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, με νέα δομή και διάρθρωση και με διατήρηση της συνολικής δημοσιονομικής ουδετερότητας του φόρου.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ σε ετήσια βάση είναι περίπου 2,6 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη τον δημοσιονομικό χώρο, καθώς και τα δεδομένα της οικονομίας την επόμενη περίοδο, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ, σε συνέχεια της μείωσης κατά 22% που σημειώθηκε το 2019, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για νέα μείωση της τάξεως του 8%.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2022 και θα αποπληρωθεί σε περισσότερες από τις υφιστάμενες 6 δόσεις και πιθανότατα σε 10.

Οπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Σταϊκούρας, οι όποιες μεταβολές και οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως σε αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ, αφού οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου θα προσαρμοστούν στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών.

Συνεπώς, δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη, δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων, ακόμα και αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Θα επιβαρυνθούν όμως κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υποφορολογούνταν.

Και αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί πλήρως για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας ακινήτων, ιδιαίτερα χαμηλής και μεσαίας αξίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.