Τραπεζικό ράλι +5% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Την ύστατη προσπάθεια προσέγγισης του ψυχολογικού ορίου των 650 μονάδων καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας ως «καύσιμα» την απόφαση του Eurogroup για το «ξεπάγωμα» των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,83% στις 641,81 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 2,10% στις 1.730,45 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,98 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 35 ενισχύονται, επτά υποχωρούν και 14 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται έντονα ανοδικά κατά 5,36% στις 639,27 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ+6,01% σημειώνει κέρδη κατά 5,58%, η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+7,69% κατά 7,69%, η Eurobank κατά 6,39%, η Alpha Bank ΑΛΦΑ+3,76% κατά 3,76% και η Attica Bank ΑΤΤ+2,86% κατά 2,86%.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Folli-Follie, Viohalco, ΔΕΗ ΔΕΗ+1,74% και Ελλάκτορα εμφανίζουν άνοδο πέριξ των 1,70 μονάδων, ενώ στο 1,50% διαμορφώνονται τα κέρδη για τις μετοχές των ΕΛΠΕ και Μυτιληναίου. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΛΠ ΟΛΠ-2,05% διολισθαίνει κατά 2,05%, της Grivalia Properties κατά 1,57% και της Τέρνα Ενεργειακή κατά 1,08%.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται ήπια ανοδικά, παραμένοντας άνω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξάνεται κατά 6 μονάδες βάσης στο 7,254%, του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 39 μονάδες βάσης στο 7,440%, ενώ του 3ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 1 μονάδα βάσης στο 8,087%.
Οι επενδυτές χαιρετίζουν την απόφαση του Eurogroup να επανεκκινήσει τη διαδικασία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εξέλιξη η οποία προσφέρει – έστω και πρόσκαιρα – ανακούφιση στο Μαξίμου. Πλέον, το επόμενο στοίχημα της Αθήνας είναι το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, με το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου του 2017, να συνιστά ορόσημο για την πορεία της οικονομίας και της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η χαραμάδα αισιοδοξίας υποσκελίζεται από τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας, καθώς το διαπραγματευτικό αδιέξοδο δύναται να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις και πρόωρες κάλπες, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μίγμα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Σχολιάζοντας την ευρύτερη εικόνα της αγοράς, ο Λουκάς Παπαϊωάννου, αναλυτής της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, επισημαίνει τα εξής: «Παρά την υψηλή μεταβλητότητα του 2016, η Ελληνική Αγορά, ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, εκπέμπει τεχνικά σημάδια αισιοδοξίας, αναμένοντας την ολοκλήρωση σημαντικών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.
»Όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η πολιτική σκηνή παραμένει ρευστή και οι δύσκολες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα θα έχουν συνέπειες οι οποίες θα φανούν μετά το α’ τετράμηνο του 2017. Επιπλέον, οι συνεχείς καθυστερήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την επιτάχυνση της οικονομίας, σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση και την κρατιστική αντίληψη της κυβέρνησης».
Στα εταιρικά νέα της ημέρας, την πώληση της ουκρανικής θυγατρικής, Universal Bank, στον Όμιλο TAS Group, ανακοίνωσε η Eurobank, με τη συναλλαγή να είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για την ελληνική τράπεζα. H πώληση, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της Eurobank για εστίαση των δραστηριοτήτων της σε συγκεκριμένες αγορές.
Την ίδια ώρα, την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, συνολικής αξίας 49,2 εκατ. ευρώ και διάρκειας πέντε ετών, ενέκρινε η γενική συνέλευση της Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική. Με το συγκεκριμένο δάνειο χορηγείται στους ομολογιούχους δικαίωμα μετατροπής των ομολογιών τους σε κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρείας, με κατάργηση του δικαιώματος προτιμήσεως των παλαιών μετόχων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.