ΤτΕ: Διευρύνθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο

Διευρύνθηκε τον Ιανουάριο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, εξέλιξη που αποδίδεται εν μέρει στην επιδείνωση στο ισοζύγιο των καυσίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ιανουάριο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 586 εκατ. ευρώ, το οποίο και ήταν μεγαλύτερο κατά 246 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με αντίστοιχο μήνα του 2017.

Στο ισοζύγιο αγαθών είχαμε διεύρυνση του ελλείμματος κυρίως εξαιτίας της αύξηση στις καθαρές πρληρωμές για εισαγωγές καυσίμων. Οι εξαγωγές αγαθών συνέχισαν πάντως την ανοδική πορεία που είχαν το 2017, καταγράφοντας άνοδο κατά 19,4% σε τρέχουσες τιμές (16,2% σε σταθερές τιμές), σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο οι εισαγωγές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο.

Στο ισοζύγιο των υπηρεσιών είχαμε μείωση του πλεονάσματος, η οποία οφείλεται στον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από λοιπές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφορών, παρά την άνοδο κατά 4% των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές. Οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά, παρά τη σημαντική άνοδο κατά 16% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών τον Ιανουάριο του 2018.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 181 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο του Ιανουαρίου του 2017, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου των λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων, που περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής. Τέλος, το πλεόνασμα των δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.