Υποχωρεί η στερλίνα έναντι δολαρίου και ευρώ

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου και του ευρώ υποχώρησε η στερλίνα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να παραμείνει στην εξουσία, μετά την ομιλία της την Τετάρτη ενώπιον του κόμματός της, για την οποία υπήρξαν αρνητικές αντιδράσεις.

Η Μέι ήθελε να χρησιμοποιήσει το ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος προκειμένου να παρουσιάσει τον εαυτό της ως το μοναδικό άτομο που μπορεί να φέρει εις πέρας το Brexit, παρά τις παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομικών Μπόρις Τζόνσον, και να κρατήσει μακριά από την εξουσία τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ωστόσο, η προσπάθειά της να επαναβεβαιώσει την εξουσία της αμαυρώθηκε από την κεντρική της ομιλία, η οποία διεκόπη από έναν επίμονο βήμα και ένα φαρσέρ, ενώ την ώρα που βρισκόταν στο βήμα ξεκόλλησαν ακόμα και τα γράμματα από το σλόγκαν του σκηνικού.

«Η ομιλία έγινε δεκτή αρνητικά, γεγονός που θα ενισχύσει τις εικασίες για μια πιθανή πρόκληση σε επίπεδο ηγεσίας βραχυπρόθεσμα. Αυτή η πρόσθετη αβεβαιότητα θα μπορούσε να ασκήσει μέτριες πιέσεις στη λίρα», ανέφερε ο οικονομολόγος Λι Χαρντμαν από την MUFG. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν πως η ανάπτυξη είναι αρκετά ισχυρή προκειμένου η Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση για την πολιτική της τον Νοέμβριο, κάτι που θα δώσει στήριξη στη στερλίνα.

Έχοντας ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα του έναντι του δολαρίου μετά τα αποτελέσματα του περσινού δημοψηφίσματος για το Brexit χάρη στις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει πράγματι σε μία κίνηση τον Νοέμβριο, η στερλίνα έχει υποχωρήσει πάνω από 3% τις τελευταίες δύο εβδομάδες εν μέσω ανησυχιών για την έλλειψη ενότητας στην κυβέρνηση καθώς και για το Brexit και τον αντίκτυπό του στην οικονομία.

Η λίρα υποχώρησε νωρίτερα σήμερα στο 1,3175 δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδό της έναντι του αμερικανικού νομίσματος από τις 14 Σεπτεμβρίου. Πτωτικά κινούνταν και έναντι του ευρώ και διαμορφωνόταν νωρίτερα στις 89,34 πένες ανά ευρώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.