Οριακά πτωτικά οι ευρωαγορές

Οριακά πτωτικά τερμάτισαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς οι μεταβολές στην τιμή του πετρελαίου μονοπώλησαν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,16% στις 6.179 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες κατά 0,11% στις 9.939 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,90% στις 4.422 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες κατά 0,28% στις 340,17 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Total, Glencore και Anglo American υποχώρησαν ήπια έως 1,5% ενώ η μετοχή της ΑΧΑ έκλεισε ανοδικά κατά 1%. Από την πλευρά της, η Banco Popolare ενισχύθηκε κατά 5% ενώ η μετοχή της Telecom Italia κατέγραψε κέρδη άνω του 2,5%.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινείται ανοδικά, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 1,42% στα 40,00 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,47% στα 41,42 δολάρια.

Στην Ασία, ο κορεατικός Kospi υποχώρησε κατά 0,12% στις 1.989 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία, ο ASX 200 κατέγραψε πτώση κατά 0,32% στις 5.167 μονάδες. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 έμεινε κλειστός σήμερα, λόγω αργίας.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε κατά 2,20% στις 3.020 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν σημείωσε κέρδη κατά 2,66% στις 502 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ παρέμεινε αμετάβλητος στις 20.662 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), διαμήνυσε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί από μόνη της να αυξήσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης και κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να προωθήσουν φορολογικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες να ωφελούν τις επενδύσεις, την έρευνα και την εκπαίδευση.

Αναφορά έκανε και στην ανάγκη περαιτέρω ενοποίησης της Ευρωζώνης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πολιτικό πεδίο. «Έχει έρθει η ώρα να υπάρξει μία νέα φάση οικονομικής ένωσης, η οποία πρέπει να ξεκινήσει από την πολιτική ενοποίηση» διευκρίνισε ενδεικτικά.

Παράλληλα, την υποβολή προσφοράς 1,4 δισ. στερλινών για την εξαγορά της Home Retail Group επιβεβαίωσε η βρετανική Sainsbury, εκμεταλλευόμενη την απόσυρση του ενδιαφέροντος της Steinhoff International Holdings. Toυς προηγούμενους μήνες, οι δύο εταιρείες είχαν έλθει σε προκαταρκτική συμφωνία για τους όρους της συναλλαγής. Όμως, το ενδιαφέρον της Steinhoff άλλαξε τα δεδομένα και «πάγωσε» τη συμφωνία.

Την Παρασκευή ωστόσο, η Steinhoff απέσυρε το ενδιαφέρον της, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα υποβάλλει επίσημη πρόταση. Η επιβεβαίωση της υποβολής της πρότασης ήρθε μόλις 30 λεπτά πριν τη λήξη της προθεσμίας που είχε θέσει η Home Retail.

Την ίδια ώρα, τη συγχώνευσή τους εξετάζουν οι εταιρείες ανάλυσης και παροχής υπηρεσιών IHS Inc. και Markit Ltd., με την αξία της συμφωνίας να υπερβαίνει τα 13 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το σχέδιο, η νέα, κοινή εταιρεία θα ονομάζεται IHS Markit και θα έχει ως έδρα το Λονδίνο. Οι μέτοχοι της IHS θα κατέχουν το 57% της νέας εταιρείας και της Markit το εναπομείναν 43%.

Τέλος, στα 14,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Σημειώνεται ότι το πλεόνασμα είχε ανέλθει σε 17 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015 και στα 21,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015.

Στους επιμέρους δείκτες, το πλεόνασμα αγαθών διαμορφώθηκε στα 13 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα στο δευτερογενές εισόδημα υποχώρησε στα 7 δισ. ευρώ. Το πλεόνασμα στον τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε στα 11,9 δισ. ευρώ ενώ τέλος, το έλλειμμα στο πρωτογενές εισόδημα ενισχύθηκε στα 3,7 δισ. ευρώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.