Αργεντινή: Η περονική Κίρχνερ παραδίδει την εξουσία στον κεντροδεξιό Μάκρι

Η απερχόμενη, κεντροαριστερή περονική πρόεδρος της Αργεντινής Κρίστινα Φερνάντεζ Ντε Κίρχνερ αποχαιρέτισε την προεδρία και τους υποστηρικτές της με έναν έντονα φορτισμένο συναισθηματικά λόγο στο Μπουένος Άιρες.

Κάλεσε τον λαό της χώρας της, σε περίπτωση που θεωρήσει ότι προδόθηκε από τη νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση, η οποία θα σχηματιστεί υπό τον νέο πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι, να βγει στους δρόμους.

Ο φιλελεύθερος – συντηρητικός νέος πρόεδρος της χώρας θα ορκιστεί αργότερα εντός της ημέρας, καταλαμβάνοντας το ύπατο αξίωμα στη λατινοαμερικανική χώρα.

Ο κ. Μάκρι θα αναλάβει το βάρος σειράς οικονομικών προβλημάτων, μεταξύ αυτών του πληθωρισμού, ο οποίος τρέχει σε ποσοστά έως και 15%.

Η Αργεντινή πτώχευσε σε σχέση με τις δανειακές της υποχρεώσεις για δεύτερη φορά στην πρόσφατη ιστορία της εντός του 2014, ευρισκόμενη σε σύγκρουση με ξένα hedge funds.

Ο νεός πρόεδρος της χώρας έχει υποσχεθεί μια νέα εποχή αλλαγής και εθνικής συμφιλίωσης.

Η κ. Κίρχνερ, από την πλευρά της, υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα των δύο θητειών της στην προεδρία.

«Πιστεύουμε σε ό,τι έχουμε πετύχει, οπότε θα πρέπει να έχουμε μια θετική διάθεση και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα καταστραφούν ή αναιρεθούν», τόνισε.

«Όταν νιώσετε ότι εκείνοι τους οποίους εμπιστευτήκατε και ψηφίσατε σας πρόδωσαν, σηκώστε ψηλά τις σημαίες σας», πρόσθεσε η απερχόμενη πρόεδρος.

Οι προεδρικές εξουσίες θα μεταφερθούν για περίπου 12 ώρες στον πρόεδρο της Γερουσίας της Αργεντινής, Φεντερίκο Πινέντο, ο οποίος θα ηγηθεί του κράτους μέχρι την ώρα της ορκωμοσίας του κ. Μάκρι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.