Αφγανιστάν: Στους Ταλιμπάν «πέφτει» το κέντρο της πόλης Σανγκίν

Οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις έχασαν κατά πληροφορίες τον έλεγχο του κέντρου της πόλης Σανγκίν στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν έπειτα από ημέρες σφοδρών συγκρούσεων με μαχητές των Ταλιμπάν.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο BBC ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν τα τοπικά γραφεία της κυβέρνησης και το αστυνομικό τμήμα. Αφγανοί αξιωματούχοι αρνούνται ωστόσο ότι η πόλη έχει «πέσει» λέγοντας ότι ετοιμάζουν επιχείρηση για την απώθηση των Ταλιμπάν.

Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν αναφέρουν ότι οι μαχητές τους έχουν καταλάβει ολόκληρη την πόλη και ότι η σημαία τους κυματίζει πάνω από την Σανγκίν. Αντίθετα, το αφγανικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι οι μάχες συνεχίζονται και ότι έχουν σταλεί ενισχύσεις.

Ο τοπικός κυβερνήτης Χάτζι Σούλιμαν Σαχ δήλωσε ότι διέφυγε με αεροπορικά μέσα προς την βάση Σόραμπακ τα ξημερώματα της Τετάρτης μαζί με 15 τραυματίες μέλη της φρουράς ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, αστυνομικός σε στρατιωτική βάση σε απόσταση περίπου επτά χιλιομέτρων από το Σανγκίν δήλωσε στο BBC ότι όλη η πόλη ελέγχεται από τους εξτρεμιστές. «Ενισχύσεις έπεσαν από αλεξίπτωτο σε απόσταση […] αλλά όλοι οι δρόμοι είναι μπλοκαρισμένοι και υπό τον έλεγχο των εξτρεμιστών» ανέφερε.

Σφοδρές μάχες μαίνονται σε μεγάλο τμήμα της επαρχίας Χελμάντ, παραδοσιακό προπύργιο των Ταλιμπάν και κέντρο λαθρεμπορίου οπιοειδών που οι βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις επιχείρησαν για χρόνια να ελέγξουν.

Αν και οι Ταλιμπάν ελέγχουν ήδη τρεις συνοικίες της επαρχίας, η μάχη για την Σανγκίν βρίσκεται στο προσκήνιο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού Βρετανών και Αμερικανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί σε μάχες στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η εγγύτητα της πόλης με το Πακιστάν προσδίδει παράλληλα στην περιοχή ευρύτερη στρατηγική σημασία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.