ΗΠΑ: Επιστολή ρεπουμπλικανών γερουσιαστών για ενδεχόμενη συμφωνία με το Ιράν

Γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δημοσίευσαν ανοικτή επιστολή προς την ιρανική ηγεσία με την οποία απευθύνουν προειδοποίηση προς την Τεχεράνη για τυχόν συμφωνία με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η επιστολή, η οποία υπογράφεται από 42 γερουσιαστές, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς ΜακΚόνελ, αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της νύκτας και επισημαίνει ότι οι διεθνείς συμφωνίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθούν από σημαντική πλειοψηφία στο αμερικανικό Κονγκρέσο, λαμβανομένης υπ΄όψιν και της διάρκειας της θητείας των γερουσιαστών.

«Δεδομένων αυτών των δύο συνταγματικών όρων, αυτό σημαίνει ότι θεωρούμε κάθε συμφωνία η οποία θα αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα όπλων το οποίο δεν θα εγκριθεί από το Κογκρέσο ως τίποτε άλλο πέραν μίας συμφωνίας σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας ανάμεσα στον πρόεδρο Ομπάμα και τον αγιατολάχ Χαμενεΐ», γράφουν οι υπογράφοντες την ανοικτή επιστολή, αναφερόμενοι στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, αντί του προέδρου Χασάν Ρουχανί .

«Ο επόμενος πρόεδρος θα είχε τη δυνατότητα να ανακαλέσει αυτό το είδος συμφωνίας με μία απλή γραμμή και τα επόμενα μέλη του Κονγκρέσου θα μπορούσαν να τροποποιήσουν τους όρους οποιαδήποτε στιγμή», προειδοποιούν οι γερουσιαστές.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα θα αποχωρήσει από το αξίωμά του τον Ιανουάριο 2017, ενώ οι περισσότεροι από εμάς θα βρίσκονται στις θέσεις τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά – ίσως και για δεκαετίες», υπογραμμίζουν.

Οι σχέσεις με τις ξένες κυβερνήσεις αποτελούν αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας και όχι των γερουσιαστών και βουλευτών στις ΗΠΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.