Κορυφαίος Κινέζος αξιωματούχος για πρώτη φορά στην Ταιβάν από το 1949

Ο πιο υψηλόβαθμος Kινέζος αξιωματούχος που έχει μεταβεί ποτέ στην Ταϊβάν στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης έφθασε σήμερα στο νησί, πάνω από έξι δεκαετίες μετά τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ κομμουνιστών και εθνικιστών.
Ο διευθυντής του γραφείου Υποθέσεων Ταϊβάν της Κίνας Ζανγκ Ζιγιούν επισκέπτεται την Ταιβάν μετά από αναπάντεχες διαδηλώσεις κατά επικείμενης εμπορικής συμφωνίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται γιατί κατά τη γνώμη τους η συμφωνία θα αυξήσει την επιρροή της Κίνας στο νησί αυξάνοντας την εξάρτησή του από το Πεκίνο. Ωστόσο, οι αρχές της Ταϊβάν ισχυρίζονται ότι η συμφωνία θα ενισχύσει την οικονομία του νησιού.
Ο Κινέζος αξιωματούχους θα έχει συναντήσεις τις επόμενες τέσσερις ημέρες με Ταϊβανέζους αξιωματούχους, εθνικές μειονότητες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αγρότες και ψαράδες καθώς και με νέους και φοιτητές της Ταϊβάν.
Διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης έχουν ήδη λάβει χώρα σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ενώ προγραμματίζονται μεγαλύτερες στην πόλη Καοχσιούνγκ, η οποία υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.
Η εμπορική συμφωνία υπογράφηκε πριν ένα χρόνο και προβλέπει περισσότερες αμφίδρομες ελεύθερες επενδύσεις στην αγορά υπηρεσιών των δύο χωρών.
Έχει κολλήσει ωστόσο στο κοινοβούλιο της Ταϊβάν, όπου και θα συζητηθεί σε συνεδρίαση που συμπίπτει με την επίσκεψη του Ζιζούν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.