Να δώσει η ΕΕ άσυλο στον Σνόουντεν ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Πολύ λίγα έχουν γίνει ως προς την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών μετά τον χείμαρρο αποκαλύψεων για τις μαζικές ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις, τονίζουν οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Πέμπτη -στο πλαίσιο του οποίου καλούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να χορηγήσουν άσυλο στο «βαθύ λαρύγγι» της NSΑ Έντουαρντ Σνόουντεν ως «προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και να εμποδίσουν την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Με ψήφισμα που εγκρίθηκε στο Στρασβούργο με 342 ψήφους υπέρ, 274 κατά και 19 αποχές, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καλέσει τα κράτη-μέλη να προστατεύσουν τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

Παράλληλα ζητείται από την Κομισιόν να διασφαλίσει ότι όλες οι μεταφορές δεδομένων στις ΗΠΑ υπόκεινται σε «αποτελεσματικό έλεγχο προστασίας».

Το ψήφισμα δεν είναι μεν δεσμευτικού χαρακτήρα, όμως στέλνει ηχηρό μήνυμα εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι θα πρέπει ο Σνόουντεν να μπορέσει να αναζητήσει καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν τον πρώην εργαζόμενο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητούν από τις χώρες της ΕΕ «να αποσύρουν τις όποιες ποινικές κατηγορίες» σε βάρος του.

Το 2013 ο Σνόουντεν έλαβε προσωρινά άσυλο στην Ρωσία, ενώ έναν χρόνο αργότερα του χορηγήθηκε άδεια παραμονής για τρία χρόνια στη χώρα.

Ήρωας για μία πολύ μεγάλη μερίδα της διεθνούς κοινότητας, αλλά προδότης για τους επικριτές του που υποστηρίζουν ότι προχώρησε σε αποκαλύψεις που γνώριζε ότι θα υπονομεύσουν την αμερικανική κυβέρνηση και τα συμφέροντά της, ο Σνόουντεν έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα γυρίσει στις ΗΠΑ μόνο εφόσον του δοθούν εγγυήσεις για δίκαιη δίκη.

Μεσω Twitter o Σνόουντεν δηλώνει ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «αλλάζει το παιχνίδι», κάνει λόγο για αξιοσημείωτη κίνηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.