Χαροπαλεύει η εκεχειρία, νεκροί και αγνοούμενοι στρατιώτες στο Ντεμπάλτσεβε

Πυρά όλμων και οβίδων ηχούν σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας παρά τις ευρωπαϊκές προσπάθειες να αναστηθεί η θνησιγενής εκεχειρία. Στον πλήρη έλεγχο των αυτονομιστών βρίσκεται το Ντεμπάλτσεβε μετά την απόσυρση εκατοντάδων ουκρανικών στρατευμάτων σε μία από τις χειρότερες ήττες για την κυβέρνηση στο Κίεβο στη σύγκρουση που μετρά δέκα μήνες και περισσότερους από 5.000 νεκρούς.

Το Κίεβο αναφέρει πως κατά την αποχώρησή των δυνάμεών του από την στρατηγικής σημασίας πόλη της ανατολικής Ουκρανίας 13 στρατιώτες σκοτώθηκαν και αγνοείται η τύχη άλλων 82, ενώ 93 στρατιώτες κρατούνται από τους φιλορώσους που καταπάτησαν την εκεχειρία περικυκλώνοντας και τελικά καταλαμβάνοντας την πόλη.

Την Πέμπτη πυρά ακούγονταν στην ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές πόλη Ντονέτσκ, όπου η εκεχειρία είχε τηρηθεί μέχρι στιγμής.

Οι μάχες φέρεται να μαίνονται στα βόρεια της πόλης στην κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο και όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC φαίνεται πως εκτοξεύονται όλμοι και από τις δύο κατευθύνσεις χωρίς αυτό να μπορεί ωστόσο να επαληθευτεί.

Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τους φιλορώσους για επίθεση με όλμους σε θέσεις που κατέχουν κυβερνητικές δυνάμεις στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την επιτήρηση της εκεχειρίας, ανέφερε επίσης βομβαρδισμούς κοντά στο Ντεμπάλτσεβε -στο οποίο οι παρατηρητές δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν.

«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται επιθέσεις στο Σιρόκιν (ένα ωριό περίπου 30 χλμ. ανατολικά της Μαριούπολης). Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής απόπειρα να καταλάβουν τις θέσεις μας», τόνισε εκπρόσωπος του ουκρανικού Στρατού στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι οι αυτονομιστές αναπτύσσουν τις δυνάμεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες διεξήχθη την Πέμπτη νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Βλαντιμίρ Πούτιν, Πέτρο Ποροσένκο, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφεί του Φρανσουά Ολάντ, και οι τέσσερις ηγέτες καταδικάζουν την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός και άπαντες συμφωνούν ότι το πακέτο των μέτρων, τα οποία συμφωνήθηκαν στις 12 Φεβρουαρίου στο Μινσκ θα πρέπει να εφαρμοστούν «αυστηρά και στο σύνολό τους».

«Αντιπρόσωποι του ΟΑΣΕ θα συναντήσουν τα μέρη επί του πεδίου για να εφαρμοσθούν γρήγορα αυτά τα μέτρα», αναφέρεται στη δήλωση και προστίθεται πως οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων δυνάμεων θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου αργότερα την Πέμπτη».

Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA είχε μεταδώσει επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πως η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους Βλαντίμιρ Πούτιν, Πέτρο Ποροσένκο, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, η οποία είχε αρχικά σχεδιασθεί για την Τετάρτη, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ζητημάτων προγραμματισμού και θα λάβει χώρα την Πέμπτη.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ωστόσο απέρριψε το αίτημα της Ουκρανίας για την αποστολή κυανόκρανων του ΟΗΕ, οι οποίοι θα επιτηρούν την εφαρμογή της εκεχειρίας, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία στο Μινσκ θα πρέπει να παραμείνει η βάση για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας και την εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom να επεξεργασθούν προτάσεις για την παροχή αερίου στην ανατολική Ουκρανία ως ανθρωπιστική αρωγή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως η Ρωσία θα πρέπει να παράσχει αέριο στις ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές αν η Ουκρανία δεν αποκαταστήσει την παροχή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.