ΟΗΕ: Η ανθρωπιστική κατάσταση στο Ν. Σουδάν η χειρότερη στον κόσμο

Η διατροφική κατάσταση στο Νότιο Σουδάν είναι πλέον «η χειρότερη στον κόσμο», ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας τους δωρητές να φανούν πιο γενναιόδωροι.
Σε μια ομόφωνη απόφαση που υιοθετήθηκε από τα 15 μέλη του Συμβουλίου «δηλώνουν πολλοί ανήσυχα για την καταστροφική διατροφική ανασφάλεια στο Νότιο Σουδάν, η οποία είναι πλέον η χειρότερη στον κόσμο».
«Η κρίση στο Νότιο Σουδάν κινδυνεύει να μετατραπεί σύντομα σε λιμό εξαιτίας της συνέχισης της κρίσης και του γεγονότος ότι οι πολίτες είναι στο στόχαστρο (της σύγκρουσης) και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν» τις εστίες τους, προσθέτει η ανακοίνωση.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τις δωρήτριες χώρες που δεσμεύθηκαν τον Μάιο στη διάρκεια μιας συνόδου στο Όσλο να προσφέρουν περισσότερα από 681 εκατ. δολάρια, να «τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να αυξήσουν τη συνεισφορά τους».
Επίσης καλεί όλους τους εμπλεκόμενους στη σύγκρουση να προστατευόσουν τους πολίτες, κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά, και να διευκολύνουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σε μια άλλη απόφαση που υιοθέτησε επίσης χθες το Συμβούλιο
Ο εμφύλιος πόλεμος στο Νότιο Σουδάν συνοδεύεται από σφαγές εθνοτικού χαρακτήρα. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 1,5 εκατ. Κάποιες περιοχές της χώρας πλέον απειλούνται άμεσα από λιμό, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.