Οριακή η αυτοδυναμία ή μη των ισλαμιστών στην Τουρκία

Στην τελική ευθεία των βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή στην Τουρκία, οι δημοσκοπήσεις αναπαράγουν την πρόβλεψη ότι η επιτυχία ή η αποτυχία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να διασφαλίσει τη συνέχιση της αυτοδυναμίας θα είναι οριακή.

Το βασικό κριτήριο θα είναι το αν το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% που προβλέπει ο εκλογικός νόμος. Αν τα καταφέρει, θα έχει τουλάχιστο 60 βουλευτές. Αν όχι, το κόμμα δεν θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή, με αποτέλεσμα να ευνοηθεί το κυβερνών κόμμα.

Η τουρκική εταιρεία δημοσκοπήσεων A&G, η οποία έχει στο ενεργητικό της επιτυχείς προβλέψεις στις τελευταίες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, στην τελευταία της δημοσκόπηση προβλέπει ποσοστά 42% για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ισλαμοσυντηρητική Δεξιά), 27% γα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (κεμαλική Κεντροαριστερά), 16% για το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (κεμαλική Ακροδεξιά), 12% για το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών και 3% για τα υπόλοιπα κόμματα. Όλα αυτά, με περιθώριο απόκλισης ±1,5%.

Η εταιρία Konda προβλέπει 41% για το AKP, 27,8% για το CHP, 14,8% για το MHP και 12,6% για το HDP, με περιθώριο απόκλισης ± 2,4%.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, το κυβερνών κόμμα θα εξέλεγε 270-280 βουλευτές. Η πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση είναι οι 276 βουλευτές.

Εάν το κυβερνών κόμμα χάσει οριακά την αυτοδυναμία, σημαίνει ότι οριακά θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση τα τρία κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης. Αυτό βεβαίως ισχύει θεωρητικά, διότι θα συνιστούσε απόλυτη υπέρβαση για την τουρκική πολιτική σκηνή η συνύπαρξη του φιλοκουρδικού κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού MHP σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.