Ουκρανία: Νέα εκεχειρία μόνο με κατάθεση των όπλων από τους φιλορώσους

Η ουκρανική κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευθεί με τους φιλορώσους αντάρτες πριν καταθέσουν τα όπλα τους, δήλωσε ο νέος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Βαλέρι Γκελετέι, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει νέα μονομερής εκεχειρία από την πλευρά του Κιέβου.
«Δεν θα υπάρξει μονομερής κατάπαυση του του πυρός εκ μέρους των ουκρανικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην “αντιτρομοκρατική επιχείρηση” στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας.
«Ο πρόεδρος της Ουκρανίας το είπε ξεκάθαρα: οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, οποιουδήποτε είδους, θα είναι δυνατή μόνο αφού οι μαχητές θα έχουν οριστικά καταθέσει τα όπλα», ανέφερε ο κ. Γκελετέι, απορρίπτοντας εμμέσως τις εκκλήσεις του Βερολίνου για κήρυξη κατάπαυσης του πυρός άνευ όρων .
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ κάλεσε τη Δευτέρα από τη Μογγολία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, το Κίεβο να αρχίσει διάλογο με τους φιλορώσους αυτονομιστές με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, ενώ εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωνε ταυτόχρονα στο Βερολίνο ότι «μία διμερής, άνευ όρων και άμεσης εφαρμογής κατάπαυση του πυρός είναι σημαντική».
Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση θεωρεί ότι μία κατάπαυση του πυρός άνευ όρων και με τις δυνάμεις των φιλορώσων αποσχιστών να ελέγχουν τμήματα της μεθορίου της ανατολικής Ουκρανίας με τη Ρωσία, δεν θα είχε άλλο αποτέλεσμα από την ενίσχυση της θέσης των ανταρτών.
Από την πλευρά τους, Ουάσινγκτον και Παρίσι υιοθέτησαν διαφορετική θέση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Ολάντ, που είχαν τηλεφωνική συνομιλία, κάλεσαν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «να ασκήσει πιέσεις επί των αποσχιστών, ώστε να αποδεχθούν την έναρξη διαλόγου με την ουκρανική κυβέρνηση».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.