Ο πρόεδρος της Πολωνίας υπέγραψε τον νόμο που αποδυναμώνει το Συνταγματικό Δικαστήριο

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα υπέγραψε τον νόμο ο οποίος αφαιρεί αρμοδιότητες από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, σε μια κίνηση η οποία, σύμφωνα με τους αντιπάλους της συντηρητικής κυβέρνησης της χώρας, πλήττει τη διάκριση των εξουσιών και παραλύει το ανώτατο αυτό δικαστικό σώμα.

Ο κ. Ντούντα, ο οποίος προέρχεται από το δεξιό, ήπια ευρωσκεπτικιστικό κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη», το οποίο και πέρασε τον νόμο, θα πραγματοποιήσει δήλωση το μεσημέρι για το θέμα.

Ο νόμος αυξάνει τον αριθμό των δικαστών και αλλάζει τη σειρά με την οποία εξετάζονται οι υποθέσεις. Οι επικριτές θεωρούν ότι θα παραλύσει τη λειτουργία του δικαστηρίου και θα δυσκολέψει την αμφισβήτηση της νομοθεσίας την οποία θα εγκρίνει η συντηρητική κυβέρνηση.

Προ μηνών, η συντηρητική Δεξιά αντικατέστησε στην κυβέρνηση τη φιλελεύθερη, φιλοευρωπαϊκή Κεντροδεξιά της «Πλατφόρμας Πολιτών», από την οποία προέρχεται και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο «Νόμος και Δικαιοσύνη» συμμετέχει στην ευρωομάδα της ήπια ευρωσκεπτικιστικής Κεντροδεξιάς και Δεξιάς «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές», της οποίας ηγείται το κυβερνών στη Μεγάλη Βρετανία Συντηρητικό Κόμμα, ενώ η «Πλατφόρμα Πολιτών» συμμετέχει στο κεντροδεξιό, ευρωπαϊστικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο κύρια δύναμη είναι η Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση (CDU) της Γερμανίας, υπό την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.