Προκαταρκτική συμφωνία Κιέβου-Μόσχας για τη ροή φυσικού αερίου

Το Κίεβο και η Μόσχα συμφώνησαν κατ’ αρχήν στα μέτρα για την αποκατάσταση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, κυρίως με την καταβολή από το Κίεβο 3,1 δισ. δολαρίων στη Gazprom έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική συμφωνία αυτή, την οποία θα πρέπει να εγκρίνουν οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η Gazprom είναι έτοιμη να παράσχει στο Κίεβο τουλάχιστον 5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τους επόμενους έξι μήνες έναντι του ανάλογου τιμήματος, δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Βερολίνο έπειτα από την τριμερή συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας και ΕΕ.

Μια νέα συνάντηση είναι προγραμματισμένη για το τέλος της επόμενης εβδομάδας στη γερμανική πρωτεύουσα για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία, πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Η τιμή που συζητήθηκε ήταν 385 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, ενώ ο Έτινγκερ διευκρίνισε ότι το Κίεβο θα πρέπει να πληρώσει στη Γκάζπρομ 2 δισεκατομμύρια δολάρια ως το τέλος του Οκτωβρίου και ακόμη 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια ως το τέλος του έτους, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δίνει εγγυήσεις.

Ο Έτινγκερ σχολίασε ότι υπάρχουν «πολύ μεγάλες πιθανότητες» οι δύο πλευρές να δεχθούν την προκαταρκτική αυτή συμφωνία.

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή ενδέχεται να είναι η βάση μιας λύσης για τον χειμώνα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.