Σήμερα η συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε. – Ουκρανίας

Ιστορική ημέρα χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μου, η σημαντικότερη μετά την ανεξαρτησία», δήλωσε ο Ποροσένκο εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την «αλληλεγγύη» που επέδειξε η Ε.Ε. μεσούσης της ουκρανικής κρίσης.
Το δεύτερο μέρος της συμφωνίας σύνδεσης, που θα υπογραφεί σήμερα, αφορά τις εμπορικές σχέσεις και έχει στόχο κυρίως την κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους των τελωνειακών περιορισμών μεταξύ της Ουκρανίας και των χωρών της ΕΕ. Το πρώτο μέρος, που φορά τις πολιτικές σχέσεις, είχε υπογραφεί τον Μάρτιο από τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ.
Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί επίσης από τους πρωθυπουργούς της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι και του Μόλδοβα Γιούρι Λεάνκα.
Στη σύνοδο κορυφής, παρότι κυριαρχεί το θέμα του διορισμού του νέου προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για την ουκρανική κρίση και να εξετάσουν το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.