Συρία: Μάχη «μέχρις εσχάτων» στην πόλη Κομπανί

Κατά εκατοντάδες εγκαταλείπουν οι άμαχοι την κουρδική πόλη Κομπανί στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, υπό το φόβο φρικαλεοτήτων από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που έχουν καταλάβει πλέον τα τρία τέταρτα της περιοχής.
«Πήραν την βιομηχανική περιοχή αλ-Τζαντίντα και την Κανί Αραμπανέ στα ανατολικά του Κομπανί μετά από σκληρές μάχες με τις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας του κουρδικού λαού (YPG)» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας εκκένωσαν την πόλη από τους αμάχους συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών αξιωματούχων, μεταφέροντας τους στα τουρκικά σύνορα, όπως δήλωσε ο Μουσταφά Μπαλί, επικεφαλής του δικτύου Free Media Union. Σύμφωνα με τον ίδιο οι Λαϊκές Μονάδες Προστασίας του κουρδικού λαού μάχονται πόρτα-πόρτα για να αποκρούσουν την προώθηση των τζιχαντιστών οι οποίοι χάρη στη μεγαλύτερη δύναμη πυρός που διαθέτουν, «έσπασαν» την άμυνα στα ανατολικά της πόλης.
Σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται από την τουρκική πλευρά των συνόρων και τοπικές πηγές, οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας, συνοδευόμενες από τον ήχο των όλμων.
Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, η αντίσταση των Κούρδων μαχητών είναι «μέχρις εσχάτων». Κατά τις ίδιες πηγές ένας μαχητής με 20χρονη πολεμική εμπειρία πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της πόλης, σκοτώνοντας «δεκάδες» τζιχαντιστές. Ήταν ο πρώτος Κούρδος βομβιστής αυτοκτονίας που ενήργησε στη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα τον Μάρτιο του 2011.
Νωρίτερα οι τζιχαντιστές ύψωσαν τις μαύρες σημαίες του Ισλαμικού Κράτους σε κτήρια στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά του Κομπανί που είναι η τρίτη κουρδική πόλη στη Συρία. Οι Κούρδοι υπερασπιστές της πόλης είχαν ζητήσει υπό την αμερικανική ηγεσία συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους να εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές για να αποτρέψει την πτώση της στρατηγικής σημασίας πόλη.
Αν οι τζιχαντιστές κατακτήσουν το Κομπανί θα εξασφαλίσουν για λογαριασμό τους τον απρόσκοπτο έλεγχο μιας μεγάλης λωρίδας εδάφους στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.