Το Κουβέιτ ανακάλεσε τον πρέσβη του από το Ιράν

Το Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή του στο Ιράν, σε ένα ακόμη επεισόδιο της κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των αραβικών, σουνιτικών μοναρχιών του Κόλπου και του σιιτικού ιρανικού καθεστώτος.
Η διαμάχη άρχισε με την εκτέλεση σιίτη μουσουλμάνου κληρικού ως «τρομοκράτη» από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, γεγονός που οδήγησε εξαγριωμένους Ιρανούς σιίτες πιστούς σε επίθεση στη σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη,
Η Σαουδική Αραβία διέκοψε άμεσα όλες τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το Ιράν, ενώ στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Τεχεράνη την ακολούθησαν το Μπαχρέιν και το Σουδάν.
ΗΠΑ, ΟΗΕ και Τουρκία κάλεσαν σε ηρεμία και αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ η Ρωσία προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο μεγάλων περιφερειακών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής.
Η σουνιτική μουσουλμανική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό μουσουλμανικό Ιράν συγκρούονται έμμεσα, υποστηρίζοντας διαφορετικές πλευρές σε πολλές τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές διαμάχες, μεταξύ άλλων στον Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.