Απάντηση Ισραήλ σε δημοσιεύματα για την απεργία πείνας Παλαιστινίων κρατουμένων

Απάντηση με στοιχεία για την πολιτική φυσιογνωμία του Μαρουάν Μπαργουτί, Παλαιστίνιου ηγέτη ο οποίος ηγείται απεργίας πείνας περίπου 1.000 κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, δίνει το Ισραήλ, με ενημερωτικό σημείωμα της πρεσβείας του στην Αθήνα.

Το Τελ Αβίβ σημειώνει ότι οι New York Times φιλοξένησαν πρόσφατα άρθρο του Μ. Μπαργουτί, με «ισχυρισμούς του περί άδικης μεταχείρισης» στη φυλακή, «χωρίς να διασταυρώσουν καθόλου τα λεγόμενα του, ούτε ανέφερε το γεγονός ότι έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση για την δολοφονία Ισραηλινών».

Η πρεσβεία σημειώνει ότι άλλα μέσα στην Ευρώπη έφτασαν ακόμα και στο σημείο να χαρακτηρίσουν τον Μ. Μπαργουτί ως τον «Παλαιστίνιο Μαντέλα», κάτι όμως που, σύμφωνα με το εβραϊκό κράτος, απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

«Στέλεχος της Δεύτερης Ιντιφάντα»

Το Ισραήλ σημειώνει ότι ο κρατούμενος ήταν ένας από τους ηγέτες της Δεύτερης Ιντιφάντα (2001-2005), «χαρακτηριστικό της οποίας ήταν οι τρομοκρατικές ενέργειες Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών πολιτών με βομβιστές αυτοκτονίας και ένοπλες επιθέσεις».

Υπογραμμίζει ακόμη ότι είναι ο ιδρυτής «της τρομοκρατικής οργάνωσης “Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Άλ Άκσα”, που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων Ισραηλινών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και ένοπλες επιθέσεις κατά την διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα. Ήταν επίσης ο ηγέτης της Τανζίμ, ένοπλης πτέρυγας της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, η οποία επίσης προχώρησε σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών».

Η ισραηλινή κυβέρνηση αποδίδει στο Μ. Μπαργουτί, μεταξύ άλλων, τη δολοφονία του Έλληνα μοναχού Γερμανού Τσιμπουχτσάκη, στην Ιερουσαλήμ στις 12 Ιουνίου 2002, για την οποία το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν ο Παλαιστίνιος ηγέτης είχε άμεση συμμετοχή.

Στις 20 Μαϊου 2004, ο Μ. Μπαργουτί καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε φορές ισόβια για πέντε υποθέσεις δολοφονίας Ισραηλινών πολιτών συν 40 χρόνια κάθειρξης για την απόπειρα δολοφονίας Ισραηλινών από ποινικό δικαστήριο του Ισραήλ. Αθωώθηκε για άλλες 21 υποθέσεις δολοφονιών σε 33 άλλες επιθέσεις βάσει έλλειψης στοιχείων παρά τις μεγάλες υποψίες συμμετοχής του σε αυτές.

«Οι κρατούμενοι απολαμβάνουν όλων των δικαιωμάτων»

Η ισραηλινή πρεσβεία σημειώνει ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι «έχουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. «Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απολαμβάνουν προνόμια πέραν των δικαιώματά τους στην Συνθήκη της Γενεύης. Παραδείγματος χάριν, ο Μπαργουτί ολοκλήρωσε το διδακτορικό του από ισραηλινό πανεπιστήμιο κατά την διάρκεια της κράτησής του», τονίζει.

Το Ισραήλ συμπληρώνει ότι «στην απεργία πείνας συμμετέχουν και 400 στελέχη της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία ως γνωστόν απορρίπτει εξ ολοκλήρου την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ».

«Με αυτά τα δεδομένα και ενώ οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο στις ισραηλινές φυλακές, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν, απέρριψε τις απαιτήσεις των Παλαιστινίων κρατουμένων, καθώς είναι αδύνατον το Ισραήλ να υποκύψει στους εκβιασμούς του Μπαργουτί και μελών τρομοκρατικών οργανώσεων που ευθύνονται για την δολοφονία εκατοντάδων Ισραηλινών πολιτών», καταλήγει η πρεσβεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.