Brexit: Θα ζητήσει η Μέι τη βοήθεια του μεγάλου αντιπάλου της;

Πληθαίνουν τα καμπανάκια για χαώδες Brexit με τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών να προειδοποιεί για «παράλυση» και τις επιχειρήσεις να φοβούνται βαριές συνέπειες λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Η επιλογή της Μέι να καθυστερήσει την κατάθεση της Συμφωνίας δεν φαίνεται να αποδίδει και στη συνεδρίαση της 15ης Ιανουρίου αναμένεται να υποστεί βαριά ήττα.

Στο πλαίσιο αυτό κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης φέρονται να την καλούν να ζητήσει την βοήθεια του μεγάλου αντιπάλου της, του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, υπουργοί- κυρίως της φιλοευρωπαϊκής πτέρυγας- προτείνουν στη Μέι να καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε διαπραγματεύσεις, με την ελπίδα συμφωνίας σε ένα κοινό σχέδιο.

Το μεγάλο πρόβλημα για τη Μέι είναι πως οι Τόρις όχι μόνο δεν έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά δεν έχουν καν ενιαία θέση. Πολλά στελέχη του κόμματος απορρίπτουν ως απαράδεκτη τη συμφωνία, στην οποία κατέληξε η Βρετανίδα πρωθυπουργός με τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα δείχνουν ότι η συμφωνία θα απορριφθεί από τη Βουλή και το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Το σενάριο της εξόδου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου καθίσταται ολοένα και πιο πιθανό, αν και επιμένουν δυναμικά στο προσκήνιο και εκείνα για προκήρυξη πρόωρων εκλογών και μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου ή ακόμη και δεύτερου δημοψηφίσματος, που θα μπορούσε να ανατρέψει το Brexit.

Σε περίπτωση no deal η επίσημη ανάλυση της κυβέρνησης προειδοποιεί για πτώση της στερλίνας έως και 25%, βουτιά των τιμών κατοικιών έως και 30%, μεγάλο κίνδυνο ύφεσης και σοβαρά προβλήματα στις εμπορικές συναλλαγές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.