Διεθνείς αντιδράσεις για τις δηλώσεις Τραμπ για τα Υψώματα του Γκολάν

Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η χθεσινή δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί η ισραηλινή κυριαρχία επί των Υψωμάτων του Γκολάν. Από τη Δαμασκό έως την Ε.Ε., τη Ρωσία και την Τουρκία, τονίζεται ότι εάν η Ουάσιγκτον προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα θα πρόκειται για σαφή παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Την έντονη δυσαρέσκειά της εξέφρασε αρχικά η Συρία κάνοντας λόγο για δήλωση «ανεύθυνη», η οποία δείχνει περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο και βεβαίως «τυφλή μεροληψία των ΗΠΑ» απέναντι στο Ισραήλ.

Ακολούθως, η Ε.Ε. τόνισε ότι δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν, υποστηρίζοντας διά εκπροσώπου της ότι η θέση της Ε.Ε. δεν έχει αλλάξει.

Αντίστοιχες θέσεις εκφράστηκαν τόσο από το Παρίσι όσο και από το Βερολίνο υπενθυμίζοντας με ανακοινώσεις τους ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν χαρακτηρίσει άκυρη την προσάρτηση.

Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει οδηγήσει την περιοχή στο κατώφλι μιας νέας κρίσης, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να επιτραπεί η νομιμοποίηση της κατοχής των Υψιπέδων των Γκολάν.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε επίσης λόγο για παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ το Ιράν χαρακτήρισε την δήλωση του Αμερικανού προέδρου «απαράδεκτη».

Νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα παραβιάσουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αν η Ουάσινγκτον αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψωμάτων του Γκολάν, ενώ και η κυβέρνηση της Συρίας καταδίκασε τη δήλωση του Τραμπ.

«Η Ρωσία, όπως γνωρίζετε, στηρίζει την άποψη ότι τα υψίπεδα του Γκολάν ανήκουν στη Συρία. Αυτό περιέχεται και στην απόφαση 497 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1981», τόνισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Kommersant FM.

Το Ισραήλ κατέλαβε και προσάρτησε τα Υψώματα του Γκολάν το 1967, στον πόλεμο των Έξι Ημερών. Ο Νετανιάχου έχει ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ να αναγνωρίσει την προσάρτηση και μίλησε γι’ αυτήν την πιθανότητα κατά την πρώτη του συνάντηση με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τον Φεβρουάριο του 2017.

Η κατοχή και προσάρτηση του Γκολάν δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Στα μέσα Νοεμβρίου οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά, καταψήφισαν μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφερόταν ότι η προσάρτηση του Γκολάν από το Ισραήλ θεωρείται «άκυρη και μη γενόμενη». Ήταν η μοναδική χώρα, μαζί με το Ισραήλ, που καταψήφισε το κείμενο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.