Εφιάλτης δίχως τέλος: Έρευνα για νέα μετάλλαξη του ιού στις ΗΠΑ

Επιστήμονες στην Καλιφόρνια πιστεύουν ότι υπάρχει ένα στέλεχος κορονοϊού στην πολιτεία που θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τη New York Post

Η ανακάλυψη του νέου στελέχους πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα από δύο διαφορετικές ερευνητικές ομάδες, οι οποίες έψαχναν για κρούσματα που να οφείλονται στη βρετανική μετάλλαξη του ιού.

Το φερόμενο ως «στέλεχος της Καλιφόρνια» ανήκει στην ίδια «οικογένεια» με το στέλεχος που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορεί πράγματι να βρίσκεται πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων τοπικά κατά το τελευταίο διάστημα.

Ένα από τα εργαστήρια που το ανακάλυψαν, το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, ανέφερε ότι το 24% των 4.500 δειγμάτων που εξέτασε έφεραν το νέο αυτό στέλεχος. Μια άλλη ανάλυση έδειξε ότι το 25% των 332 δειγμάτων που συνελέγησαν στη Βόρεια Καλιφόρνια οφειλόταν στο στέλεχος αυτό του ιού.

«Υπήρχε μια τοπική μετάλλαξη κάτω από τη μύτη μας όλον αυτό τον καιρό», είπε ο δρ. Charles Chiu, μικροβιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Ο δρ. Eric Vail, παθολόγος στο ιατρικό κέντρο Cedars-Sinai, απέδωσε τον διπλασιασμό των θανάτων λόγω του Covid-19 κατά τους τελευταίους 3 μήνες στο νέο στέλεχος.

«Πιθανότατα συνετέλεσε στην επιτάχυνση της αύξησης των κρουσμάτων κατά την διάρκεια των γιορτών», σχολίασε.

«Αλλά η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι ο κυρίαρχος παράγοντας στην εξάπλωση ενός ιού και το γεγονός ότι, κατά την περίοδο των γιορτών και λόγω του κρύου, η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους βοήθησε επίσης στην μετάδοση του ιού», προσέθεσε ο γιατρός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.