Ετοιμάζει βαλίτσες ο Γάλλος πρωθυπουργός;

Ο Γάλλος πρωθυπουργός επιμένει: «Kακοφωνία» ανάμεσα στο Ελιζέ και το Ματινιόν δεν υπάρχει. Κρίση όμως υπάρχει στη γαλλική κυβέρνηση. Και καθώς τα «κίτρινα γιλέκα» δεν φαίνονται διατεθειμένα να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, το ερώτημα της παραίτησης του Εντουάρ Φιλίπ παραμένει στα χείλη όλων. Ένα ακόμη βίαιο Σαββατοκύριακο στο Παρίσι, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, μπορεί να είναι πιο άμεση απειλή για τον Φιλίπ παρά για τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Συνήθως, όταν υπάρχει μία κρίση, ο πρωθυπουργός είναι αυτός που φεύγει», επισημαίνει στους «Financial Times» η Γαλλίδα δημοσιογράφος Ραφαέλ Μπακέλ και συγγραφέας του βιβλίου «Η κόλαση του Ματινιόν» (L’ Enfer de Matignon), για τη διαβολεμένη δουλειά του πρωθυπουργού της Γαλλίας.

Έπειτα από σφοδρή κριτική για την «ακαμψία» του απέναντι στα «κίτρινα γιλέκα», ο Φιλίπ προσπάθησε να δείξει ότι τελικά είναι «ευέλικτος». Μάταια. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανακυκλώνουν τα ερωτήματα περί παραίτησης, στέκονται πολύ στο γεγονός της διαφορετικής τοποθέτησης Μακρόν και Φιλίπ.

Την περασμένη Τρίτη, στον απόηχο των βίαιων διαδηλώσεων στο Παρίσι, ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων ανακούφισης, μεταξύ των οποίων και η αναστολή της αύξησης των καυσίμων, η οποία υπήρξε η αφορμή για να βγει η εργατική τάξη της Γαλλίας στους δρόμους. Την Τετάρτη, ο Φιλίπ επανέλαβε τα περί «δίκαιων και αποτελεσματικών μέτρων» ενώπιον της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, για να διαψευστεί τελικά λίγες ώρες αργότερα από το Μέγαρο των Ηλυσίων, το οποίο ανακοίνωσε την «απλή και καθαρή» ακύρωση των μέτρων για το 2019 – τουλάχιστον.

Ο Φιλίπ θεωρείται επίσης ευάλωτος είναι διότι δεν κατάφερε να προστατεύσει τον πρόεδρό του. «Οι Γάλλοι πρόεδροι είθισται να δίνουν στους πρωθυπουργούς τους να φορούν το γιλέκο με τα εκρηκτικά», εξηγεί η Γαλλίδα καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Sciences Po University Φλοράνς Φοσέ. Εάν ο Μακρόν μπορεί να κρατήσει τον Φιλίπ, θα το κάνει. Μπορεί όμως;

Ο Γάλλος πρωθυπουργός βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση. Ο πρόεδρος του θα τον χρησιμοποιήσει μέχρι τέλους, όπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοί του. «Αυτή είναι η μοίρα των ενοίκων του Ματινιόν. Μπορεί να μην απομακρυνθεί άμεσα. Το ξέρει και ο ίδιος ωστόσο, αφότου ξεθυμάνει η κρίση – εάν έρθει αυτή η στιγμή – θα πρέπει να φτιάξει τις βαλίτσες του», σχολιάζει με νόημα Γάλλος βουλευτής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.