Ευρωπαϊκό Εξάμηνο: Εύσημα στη Γαλλία, καμπανάκι στην Ιταλία

Την έξοδο της Γαλλίας από τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) έπειτα από εννέα χρόνια πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της δημοσίευσης των συστάσεων για τη σύγκλιση της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών (Ευρωπαϊκό Εξάμηνο). Παράλληλα έστειλε μήνυμα στα κόμματα, που ετοιμάζονται να σχηματίσουν κυβέρνηση στην Ιταλία, να επιμείνουν στη συνετή δημοσιονομική πολιτική και να δώσουν μία «αξιόπιστη» απάντηση για τη μείωση του χρέους.

Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι η έξοδος της Γαλλίας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σηματοδοτεί και «έξοδο από την κρίση», «εξομάλυνση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη». Προειδοποιούν, ωστόσο, οι «προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν» προκειμένου να «εδραιωθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια».

Πλέον μόνο η Ισπανία βρίσκεται σε ΔΥΕ, όταν το 2011 ήταν 24 κράτη-μέλη της κοινότητας. Το 2018 υπολογίζεται ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα εμφανίσουν έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ. Η Γαλλία αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα μόλις 2,3% του ΑΕΠ φέτος και 2,8% του 2019.

Όσον αφορά στην Ιταλία η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η οικονομική της πολιτική ήταν «ευρέως συμβατή» με το προληπτικό σκέλος του Συμφώνου το 2017. Ωστόσο χτυπάει καμπανάκι για το χρέος. Το ιταλικό δημόσιο χρέος υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 130,7% του ΑΕΠ το 2018 και θα μειωθεί στο 129,7% το 2019- εφόσον δεν υπάρξουν μεγάλες αλλαγές πολιτικής.

«Το ιταλικό χρέος είναι ένα σημαντικό ζήτημα για το μέλλον της Ιταλίας. Αυτό απαιτεί μια αξιόπιστη απάντηση» τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. «Το πολιτικό μας μήνυμα είναι σαφές. Η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει να μειώνει το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος της, το οποίο είναι το υψηλότερο στην ΕΕ έπειτα από εκείνο της Ελλάδας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, κάνοντας λόγο για ανάγκη λήψης μέτρων ύψους 0,6% του ΑΕΠ το 2019.

Ο Π. Μοσκοβισί σχολίασε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή «σέβεται τη δημοκρατική νομιμότητα» και αναμένει το σχηματισμό κυβέρνησης. «Δε σχολιάζουμε ανακοινώσεις, θα σχολιάσουμε πράξεις, δηλαδή νόμους και προϋπολογισμούς» σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί, δηλώνοντας, επίσης, ότι η Επιτροπή θα συνεργαστεί με την επόμενη ιταλική κυβέρνηση, όπως με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η Επιτροπή απηύθυνε εν τω μεταξύ προειδοποίηση και προς τις, Ουγγαρία Ρουμανία να λάβουν μέτρα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους, καθώς απέκλιναν από τους επίσημους στόχους για το 2017.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.