Φουκουσίμα: Δικαστήριο αναγνώρισε για πρώτη φορά ευθύνη του ιαπωνικού κράτους

Δικαστήριο στην Ιαπωνία αναγνώρισε για πρώτη φορά την ευθύνη που είχε το κράτος στο πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011, έπειτα από προσφυγή ομάδας Iαπώνων πολιτών.
Το δικαστήριο του Μαεμπάσι, βόρεια του Τόκιο, έκρινε ένοχους για αμέλεια την κυβέρνηση και την εταιρία ηλεκτρισμού Tokyo Electric Power (Tepco), που εκμεταλλευόταν το εργοστάσιο, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.
Και οι δύο καταδικάστηκαν στην καταβολή συνολικά ποσού 38,6 εκατ. γεν (316.000 ευρώ). Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, μόνον 62 από τους 137 ανθρώπους, που είχαν απομακρυνθεί από τις εστίες τους και οι οποίοι κατέθεσαν την αγωγή, αποζημιώθηκαν, με την απόφαση να έχει ληφθεί έπειτα από εξέταση της κατάστασης ενός εκάστου.
Αν και το ποσό είναι πολύ κατώτερο εκείνου που ζητούσαν οι ενάγοντες (1,5 δισεκ. γεν), η απόφαση είναι η πρώτη που αναγνωρίζει την ευθύνη του κράτους, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo, το δικαστήριο έκρινε ότι η πυρηνική καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η κυβέρνηση, που είχε αυτή την εξουσία, είχε διατάξει την Tepco να λάβει προληπτικά μέτρα.
Η Tepco δήλωσε ότι θέλει να μελετήσει την απόφαση του δικαστηρίου προτού αποφασίσει αν θα υποβάλει έφεση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.