Γαλλία: Σε αυξημένη επιφυλακή για τον 5ο γύρο των «κίτρινων γιλέκων»

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται και σήμερα οι αρχές ασφαλείας στη Γαλλία για τις νέες διαδηλώσεις, πέμπτο κατά σειρά Σάββατο, που έχουν προαναγγείλει τα «κίτρινα γιλέκα». Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις για την αστυνόμευση της γαλλικής πρωτεύουσας σήμερα είναι παρόμοιες με αυτές της περασμένης εβδομάδας.

Υπουργοί της κυβέρνησης ζήτησαν από τους διαδηλωτές να ματαιώσουν τις κινητοποιήσεις τους αυτό το Σάββατο μετά τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων την περασμένη Τρίτη από την επίθεση που σημειώθηκε σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Αναλυτές αναμένουν να δουν τι αντίκτυπο θα έχει η επίθεση αυτή στην συμμετοχή του κόσμου στην σημερινή κινητοποίηση, όπως και το πακέτο των παραχωρήσεων που έκανε την περασμένη Δευτέρα στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο οποίο περιέλαβε αύξηση του κατώτατου μισθού και φοροαπαλλαγές για υπερωρίες και ορισμένους συνταξιούχους.

Ο Μακρόν σημείωσε χθες ότι η Γαλλία χρειάζεται ηρεμία και τάξη ώστε να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και κάλεσε τους διαδηλωτές να μετάσχουν σε έναν ευρύτερο εθνικό διάλογο, τον οποίο έχει δεσμευτεί να κάνει πάνω σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών θεμάτων.

Ωστόσο πολλές εξέχουσες φυσιογνωμίες του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να επιστρέψουν σήμερα στους δρόμους για την «πέμπτη πράξη» των κινητοποιήσεών τους, έπειτα από τέσσερα συνεχόμενα Σάββατα που οι διαδηλώσεις τους αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια σε όλη τη Γαλλία.

Στο Παρίσι η διαδήλωση στην Πλατεία της Δημοκρατίας προβλέπεται για τις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδος).

Πάντως, τουριστικά αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου του Λούβρου και του Πύργου του Άιφελ είναι ανοιχτά αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ το προηγούμενο Σάββατο είχαν μείνει κλειστά, ενώ τα καταστήματα στο Παρίσι του ομίλου Kering (Gucci, Saint Laurent, Boucheron) θα παραμείνουν κλειστά, αλλά μεγάλα καταστήματα όπως αυτά του ομίλου Galeries Lafayette θα είναι ανοιχτά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.