Γαλλία – βουλευτικές: Πρώτο το En Marche! του Μακρόν, δεύτερη η Κεντροδεξιά

Το κεντρώο, σοσιαλφιλελεύθερο κίνημα En Marche! (Εμπρός!) του υποψήφιου προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται πρώτο στην προτίμηση των Γάλλων ψηφοφόρων εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 11ης και 18ης Ιουνίου, με την Κεντροδεξιά να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές να συντρίβονται.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της OpinionWay-SLPV Analytics για την Les Echos, το κίνημα En Marche! θα κέρδιζε 249 έως 286 έδρες στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση, κάτω σώμα του γαλλικού κοινοβουλίου, σε σύνολο 577 εδρών.

Οι δυνάμεις της Κεντροδεξιάς, με κύριο όχημα τους Ρεπουμπλικανούς, θα κέρδιζαν 200-210 έδρες, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο 15 έως 25 έδρες και το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα 28 έως 43.

Στη δημοσκόπηση λήφθηκαν υπ’ όψη μόνον οι περιφέρειες της ηπειρωτικής Γαλλίας, οι οποίες αντιστοιχούν σε 535 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης.

Το εκλογικό σύστημα στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές είναι πλειοψηφικό με δύο γύρους, οπότε ελάχιστη σημασία έχει το γενικό ποσοστό των κομμάτων στο σύνολο των ψηφοφόρων.

Η χώρα χωρίζεται σε 577 μονοεδρικές περιφέρειες και στον β’ γύρο, σε κάθε περιφέρεια, περνούν οι δύο πρώτοι σε ποσοστό υποψήφιοι βουλευτές, καθώς και όποιος υποψήφιος λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 12,5%.

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει στερήσει, σε μεγάλο βαθμό, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο από μια μεγάλη κοινοβουλευτική παρουσία, καθώς συνήθως στον β’ γύρο οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις συνασπίζονται εναντίον του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.