Η φωτογραφία του Τζούλιαν Ασάνζ μέσα από το αεροπλάνο: «Πιο κοντά στην ελευθερία»

Reuters

«Πλησιάζοντας το αεροδρόμιο της Μπανγκόκ. Πιο κοντά στην ελευθερία», αναφέρει η περιγραφή της νέας φωτογραφίας του Τζούλιαν Ασάνζ μέσα από το αεροσκάφος το οποίο μεταφέρει τον ιδρυτή του WikiLeaks από το Στάνστεντ του Λονδίνου με τελικό προορισμό τη Σαϊπάν.

Το τελευταίο κεφάλαιο της «oδύσσειας» του Αυστραλού ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα γραφτεί σε δικαστήριο της Κοινοπολιτείας των Βορείων Μαριάνων Νήσων την Τετάρτη (26.06.2024) όπου αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος μετά τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Έπειτα, ο Ασάνζ θα επιστρέψει μετά από χρόνια στην πατρίδα του.

Η ποινή που θα του επιβληθεί θα συμψηφιστεί με το διάστημα της κράτησής του στη Βρετανία και ο Τζούλιαν Ασάνζ θα είναι πλέον ελεύθερος να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Αυστραλία.

 

 

Στην πόλη της Μπανγκόκ έφτασε λίγο αργότερα ο Τζούλιαν Ασάνζ και η ανακούφισή του ήταν έκδηλη στο πρόσωπό του με το που κατέβηκε από το αεροπλάνο.

Δείτε το βίντεο:

 

 

Ενθουσιασμένη, ανήσυχη και οργισμένη η σύζυγος του Στέλλα Ασάνζ

Η σύζυγος του Τζούλιαν Ασάνζ, η Στέλλα, δήλωσε σήμερα (25.06.2024) ότι είναι «ενθουσιασμένη» για την επικείμενη απελευθέρωσή του έπειτα από 14 χρόνια δικαστικής μάχης και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει να λάβει χάρη αφού δηλώσει ένοχος για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κατασκοπείας.

Ο 52χρονος Ασάνζ δέχθηκε να δηλώσει ένοχος για μία κατηγορία – από τις 18 που τον βαρύνουν στις ΗΠΑ για τις οποίες κινδύνευε να καταδικαστεί σε 175 χρόνια κάθειρξη — για «συνωμοσία για την απόκτηση και αποκάλυψη πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια», σύμφωνα με το αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο των Βόρειων Μαριανών Νήσων και να καταδικαστεί σε 62 μήνες φυλάκιση τους οποίους έχει ήδη εκτίσει στη Βρετανία.

Στα δικαστικά αυτά έγγραφα αναφέρεται και η συνεργός του, η Αμερικανίδα στρατιωτικός Τσέλσι Μάνινγκ, πηγή της μαζικής διαρροής διαβαθμισμένων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων των ΗΠΑ.

Σε αντάλλαγμα θα αφεθεί ελεύθερος έπειτα από πέντε χρόνια που κρατούνταν στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς στο Λονδίνο. Προηγουμένως είχε περάσει επτά χρόνια έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα.

Από την πλευρά της η Τσέλσι Μάνινγκ καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2013 σε 35 χρόνια κάθειρξη από στρατοδικείο στις ΗΠΑ. Αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από επτά χρόνια, αφού ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μείωσε την ποινή της.

Η Στέλλα Ασάνζ, δικηγόρος που εργάζεται στην υπόθεσή του σχεδόν από την αρχή των δικαστικών του περιπετειών, δήλωσε ότι είναι ενθουσιασμένη από την εξέλιξη αυτή, αλλά και οργισμένη που κρατήθηκε για τόσο καιρό.

Η Στέλλα αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τη συμφωνία, η οποία, όπως εξήγησε, «θα δημοσιοποιηθεί».

Το ζευγάρι γνωρίστηκε όταν ο Τζούλιαν βρισκόταν κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και απέκτησε δύο παιδιά, ηλικίας 7 και 5 ετών. Παντρεύτηκαν στη φυλακή Μπέλμαρς τον Μάρτιο του 2022.

Η Στέλλα Ασάνζ επεσήμανε ότι θα ζητήσει να δοθεί χάρη στον Τζούλιαν διότι η αποδοχή της ενοχής του για την κατηγορία της κατασκοπείας προκαλεί «πολύ σοβαρή ανησυχία» στους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα εξήγησε ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων καθώς η πτήση που μεταφέρει τον Τζούλιαν από το Λονδίνο στο νησί Σαϊπάν και στη συνέχεια στην Αυστραλία θα κοστίσει περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια.

Η σύζυγος του 52χρονου Ασάνζ δήλωσε ότι πάντα πίστευε πως θα έρθει αυτή η στιγμή, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα μπορέσει να ηρεμήσει μέχρι ο Τζούλιαν να φτάσει στην Αυστραλία, όπου αναμένεται αύριο Τετάρτη.

Αύριο στις 09:00 τοπική ώρα (02:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) ο Τζούλιαν Ασάνζ πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον του αμερικανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου στη Σαϊπάν, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη νύκτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

«Θα είναι ελεύθερος μόλις λάβει την υπογραφή του δικαστή και αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή αύριο», εξήγησε η Στέλλα μιλώντας από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

«Είμαι ενθουσιασμένη, όμως ανησυχώ, ξέρετε, διότι έχω συνηθίσει τόσο πολύ σε αυτό. Μπορεί να συμβεί οτιδήποτε. Ανησυχώ μέχρι να υπογραφεί (σ.σ. η συμφωνία), ανησυχώ, αλλά φαίνεται ότι τα καταφέραμε», τόνισε.

«Θα το πιστέψω πραγματικά όταν τον δω μπροστά μου, όταν μπορέσω να τον πάρω αγκαλιά, τότε θα είναι αληθινό», συνέχισε.

Η Στέλλα Ασάνζ επεσήμανε εξάλλου ότι πέταξε για την Αυστραλία την Κυριακή μαζί με τα δύο παιδιά τους, στα οποία είπε ότι έρχεται μια «μεγάλη έκπληξη», αλλά τίποτα περισσότερο.

«Δεν ήμασταν πραγματικά σίγουροι μέχρι τις τελευταίες 24 ώρες ότι όντως θα συμβεί», τόνισε.

Μετά την απελευθέρωσή του ο Τζούλιαν Ασάνζ θα μείνει στην Αυστραλία με την οικογένειά του. «Προτεραιότητα τώρα είναι να βελτιωθεί η υγεία του Τζούλιαν», σημείωσε η Στέλλα. «Ήταν σε φρικτή κατάσταση εδώ και πέντε χρόνια» και θέλει «να έρθει σε επαφή με τη φύση».

«Αυτό που επιθυμούμε και οι δύο αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε χρόνο και οικειότητα και απλώς να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο», συνέχισε.

«Περάσαμε μερικά δύσκολα, πολύ δύσκολα χρόνια και χρειαζόμαστε χρόνο», υπογράμμισε η Στέλλα Ασάνζ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.