Η Κίνα απειλεί τις ΗΠΑ με αντίμετρα αν περάσει τα νομοσχέδιο για το Χονγκ Κονγκ

Έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να ασκήσει βέτο σε δύο νομοσχέδια για την υπεράσπιση «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας» στο Χονγκ Κονγκ, τα οποία ενέκρινε χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων, απηύθυνε σήμερα η Κίνα, επαναλαμβάνοντας τις απειλές για αντίμετρα εφόσον τα νομοσχέδια επικυρωθούν.

«Τα νομοσχέδια αυτά στέλνουν το λάθος μήνυμα στους εγκληματίες», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Γουίλιαμ Κοέν. «Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να κάνουν λανθασμένες κινήσεις, η Κίνα θα πάρει σίγουρα ισχυρά αντίμετρα», ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες με συντριπτική πλειοψηφία κείμενο για την υπεράσπιση «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας» στο Χονγκ Κονγκ, που προβλέπει την απαγόρευση εξαγωγών μη θανατηφόρων μέσων αντιμετώπισης ταραχών, την ανά τακτά χρονικά διαστήματα αξιολόγηση του βαθμού αυτονομίας της πρώην βρετανικής αποικίας ώστε να κρίνεται εάν θα διατηρεί το ειδικό οικονομικό καθεστώς που της έχει χορηγήσει η Ουάσιγκτον και την επιβολή κυρώσεων σε Κινέζους αξιωματούχους που κρίνεται ότι ενέχονται στην καταστολή των διαδηλώσεων στην περιοχή που διαρκούν μήνες. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το ψήφισμα αυτό με 417 ψήφους υπέρ έναντι 1 κατά, μία ημέρα μετά την ομόφωνη έγκρισή του από τη Γερουσία. Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει τα νομοσχέδια.

Η Κίνα συνεχίζει τις προσπάθειες για την αρχική εμπορική συμφωνία

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά το κομμάτι της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η Κίνα διεμήνυσε διά του υπουργείο Εμπορίου ότι θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια αρχική εμπορική συμφωνία, καθώς οι δύο πλευρές διατηρούν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Η Κίνα είναι διατεθειμένη να εργαστεί με τις ΗΠΑ για να απαντηθούν οι βασικές ανησυχίες της κάθε πλευράς με βάση την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό, και θα προσπαθήσει να καταλήξει στη «φάση 1» της συμφωνίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου. «Αυτό συμβαδίζει με τα συμφέροντα της Κίνας και των ΗΠΑ και όλου του κόσμου», σημείωσε ο Γκάο.

Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η παρατεταμένη εμπορική διαμάχη Κίνας – ΗΠΑ εντείνει τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία διαταράσσοντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις και πλήττοντας την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.