Η Λιβύη ζήτησε τη βοήθεια της Ρώμης για την καταπολέμηση διακίνησης προσφύγων

Ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε την Τετάρτη ότι ο λίβυος ομόλογός του, Φαγέζ αλ Σάρατζ, ζήτησε τη βοήθεια των ιταλικών πλοίων για την καταπολέμηση της διακίνησης προσφύγων μέσα στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

«Ο Σάρατζ μου έστειλε μια επιστολή, με την οποία ζητούσε από την ιταλική κυβέρνηση τεχνική υποστήριξη με ιταλικές ναυτικές μονάδες στην κοινή μάχη εναντίον των διακινητών ανθρώπων μέσα στα λιβυκά χωρικά ύδατα», δήλωσε ο Τζεντιλόνι στους δημοσιογράφους, έπειτα από συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, όμως δεν έχει καταφέρει να επιβάλλει την εξουσία της πέρα από την Τρίπολη.

«Το αίτημα αυτό εξετάζεται από το υπουργείο Άμυνας και οι επιλογές θα αναλυθούν με τις λιβυκές αρχές και το ιταλικό κοινοβούλιο», συνέχισε ο Τζεντιλόνι.

Αν η Ιταλία απαντήσει θετικά στο αίτημα αυτό, «όπως πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να γίνει, αυτό μπορεί να αποτελέσει μια πολύ σημαντική εξέλιξη στη μάχη κατά της διακίνησης ανθρώπων», κατέληξε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Βάσει μιας συμφωνίας που έχουν συνάψει η κυβέρνηση του Σάρατζ και η ιταλική κυβέρνηση, τα ιταλικά πλοία μπορούν να επεμβαίνουν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, με προφανή στόχο να περιοριστεί η εισροή προσφύγων στην Ιταλία.

«Πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλά περισσότερα, ώστε το λιμενικό μας να είναι σε θέση να καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση και να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε προηγμένες τεχνολογίες για τον έλεγχο των ακτών μας», επεσήμανε από την πλευρά του ο Φάρατζ.

«Θα ήθελα να επικεντρωθούμε στον έλεγχο των νότιων συνόρων (της Λιβύης) ώστε να καταφέρουμε να επαναπατρίζουμε τους εκτοπισμένους στις χώρες προέλευσής τους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης, 111.514 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης από τον Ιανουάριο φέτος, εκ των οποίων σχεδόν 93.500 κατέληξαν στην Ιταλία. Περισσότεροι από 2.360 πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Η ΕΕ δεσμεύθηκε χθες Τρίτη να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ιταλία να αντιμετωπίσει την αυξημένη εισροή προσφύγων στις ακτές της.

Σε επιστολή του προς τον Τζεντιλόνι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεσμεύθηκε να καταβάλλει επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ στη Ρώμη, εκτός των 800 εκατομμυρίων που έχει ήδη υποσχεθεί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.